2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudományosan a La Palma szigetét megrázó vulkánkitörésről

Szeptember 19-én, vasárnap kitört a La Palma szigetén található Cumbre Vieja vulkán. A vulkáni aktivitást földrengésraj előzte meg, a földmozgások 9-13 kilométer mélyen pattantak ki, és a földfelszín is emelkedni kezdett. Az elmúlt napokban sokan aggódtak, hogy pusztító megaszökőár következik a vulkánkitörés után.

Dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus írt rögtön a kitörés után tisztázó cikket a telex.hu hírportálon arról, mitől kell és mitől nem kell félni, valamint mire lehet számítani a Kanári-szigetek nyugati részén található La Palma-i vulkánkitöréssel kapcsolatban.

Mi történt

A szeptember 11-én megkezdődött földrengésraj szeptember 18., szombat délutántól felerősödött, vasárnap délelőtt pedig már több mint 500 földmozgást regisztráltak. A földfelszín felboltozódása meghaladta a 15 centimétert. A földrengések kipattanási helyei egyre sekélyebben voltak, La Palma nyugati részén, a széles Taburiente kaldera belső tere alatt koncentrálódtak. Vasárnap, helyi idő szerint 15 óra 10 perckor a magma pontosan ott tört ki, ahol a földrengések epicentrumai voltak. 

A föld Los Llanos és El Paraiso között nyílt fel, lávaszökőkút és vulkáni hamu tört ki. Rövid idő alatt összesen nyolc kitörési központ nyílt meg egy hasadék mentén. A gyors folyású láva megindult nyugati irányba – részletezte a geológus-vulkanológus az eseményeket.

Izzó lávát lövell ki a Cumbre Vieja tűzhányó Fotó: MTI/AP/Jonathan Rodriguez

Mi nem valószínű

Több tudományos vizsgálat igazolta, hogy a lejtőbeszakadás nem egy csapásra történik, nem egyszerre mozgat meg több száz köbkilométer kőzetanyagot, és így nem is vált ki az egész Atlanti-óceánon végigsöprő szökőárt. Ráadásul egy lejtőbeszakadásnak volnának előjelei.

Mi várható

A szigeten utoljára 50 éve volt kitörés, az október 26-tól november 18-ig tartott. Előtte, 1949-ben szintén bő egy hónapig zajlott a vulkáni működés. Néhány hétig, esetleg egy évig is eltartó kitörésre lehet számítani most is Harangi szerint.

A lejtős terület miatt a láva gyorsan mozoghat a partvidék felé, és lakóházakat pusztíthat el. A légkörbe kerülő vulkáni hamu légzési problémákhoz vezet, a felszínre kerülő gázok vulkáni szmogot okoznak.

Dr. Harangi Szabolcs cikke ide kattintva olvasható egészében. A kitörés folyamatát az első földrengések kipattanása óta követi a Tűzhányó blog Facebook-csoportja, friss fejleményekért ide éri meg kattintani.

Neked ajánljuk
A Nagy-sóstó kiszáradása mérgezővé teheti Salt Lake City levegőjét Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam