2021. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég vadászati szezonban

A norvég halászati minisztérium megerősítette, hogy összesen 575 csukabálnát ejtettek el az idei norvég bálnavadászati szezonban az idény utolsó napján, ami azt jelenti, hogy kissé még nőhet a mennyiség. Ez a legtöbb csukabálna, melyet 2016 óta egy szezonban elejtettek.

A korábbi évekhez hasonlóan a minisztérium 1278-ban maximalizálta a leölhető bálnák számát. Az elejtett állatok száma azonban általában messze az engedélyezett mennyiség alatt marad. Tavaly 503 csukabálnát ejtettek el a vadászidény alatt.

Norvégia azonban még így is a világ vezető bálnavadász országa, jóval megelőzi Japánt és Izlandot a német bálna- és delfinvédő szervezet (WDC) szerint.

A bálnák kereskedelmi levadászása „teljesen menthetetlen”, többek között a hatalmas tengeri emlősök óceáni ökoszisztémában játszott fontos szerepe miatt

– mondta Astrid Fuchs, a WDC szakértője.

Fotó: pexels.com

A csukabálnák vadászata régi norvég hagyomány, ma már azonban kevés halász követi. Tavaly 13 halászhajó vett részt a bálnák elejtésében.

A bálnavadászidény áprilisi kezdete előtt a halászati minisztérium azzal érvelt, hogy a bálnavadászat Norvégia természeti erőforrásainak fenntartható kiaknázása. Mivel az országban nagyon kicsi a bálnahús és -zsír iránti kereslet, az elejtett állatok nagy részét Japánba adják el, amely 2019-ben szintén újrakezdte a vadászatot. A harmadik legnagyobb bálnavadász ország Izland.

Neked ajánljuk
Kihalt a királyharkály és még 22 másik faj az Egyesült Államokban Műholdfelvételekkel mérnek fel egy rozmárállományt (videóval) Norvégiában áprilisban az új autók 100%-a elektromos lesz Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam