2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel

Útnak indították hétfőn Kaliforniából a Landsat–9 műholdat, a legújabb tagját annak az amerikai műholdsorozatnak, amely évtizedek óta vizsgálja a természeti és emberi hatásokat a Föld felszínén.

A műholdak feladata, hogy biztosítsák a folyamatos megfigyeléseket a klímaváltozás korában.

A Landsat a legjobb információforrás a trópusi erdőirtás mértékének megértéséhez, vagy más jelenségek, például a hurrikánok, erdőtüzek, rovarok okozta járványok és az ezekből való felgyógyulás dinamikájának megértéséhez.

A Landsat–9-et a United Launch Alliance rakétája, az Atlas V fedélzetén lőtték fel a Vandenberg űrállomásról. A műhold sikeresen levált a rakétáról.

Illusztráció a Landsat–9-ről Forrás: NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) közös projektjeként a Landsat–9 párban fog dolgozni elődjével, a Landsat–8 műholddal, hogy kibővítse a közel ötven éve zajló szárazföldi és tengeri megfigyelői munkát, amely az első Landsat 1972-es kilövésével vette kezdetét. A Landsat–9 a Landsat–7 pályájára áll, utóbbit leszerelik.

A műhold olyan képalkotó szenzorral rendelkezik, amely a spektrum látható és más tartományait is rögzíti. Hőszenzorával a felszíni hőmérsékletet méri.

A bolygó felszínén történő változásokat, például a városok növekedését és a gleccserek mozgását is rögzítő Landsat program a leghosszabb, folyamatos Föld-megfigyelés az űrből.

A program több mint kilencmillió multispektrális képet halmozott fel a Föld szárazföldi és partvidéki régióiról. Az adatok használatával dokumentálhatják és érthetik meg a tudósok a változásokat, amelyek ez alatt az időszak alatt történtek az emberi tevékenység és a természeti jelenségek hatására.

Neked ajánljuk
A madárfajok csaknem felének csökken a populációja Részleges holdfogyatkozást láthatunk május 16-án Műholdas internettel akar segíteni Elon Musk a vadonban (videóval) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam