2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A veszélyeztetett szélesszájú orrszarvúak tenyésztésében vesz részt a Nyíregyházi Állatpark

Szélesszájú orrszarvú nőstény érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. Az 1,2 tonna súlyú, hároméves Naomi a hollandiai Arnhem állatkertjében született, és az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében költözött a nyírségi megyeszékhelyre – idézte az origo.hu Révészné Petró Zsuzsát, az állatkert oktatási osztályvezetőjét.

Az állatkertek feladatai ugyanis – ahogyan ez az Állatpark Facebook-oldalán kiadott, Naomit bemutató rövid közleményből is kiderül – átértékelődtek:

míg korábban a szórakoztatás, az állatok öncélú mutogatása volt a cél, a 21. században a természetben veszélyben lévő fajok tartása és tenyésztése a fő feladat.

A szélesszájú orrszarvút orrszarva miatt olyan nagy mértékben vadászták, hogy néhány évtizede majdnem kipusztult, a hatékony védelmi intézkedések hatására azonban újra elkezdett szaporodni – emelte ki az origo.hu cikke az MTI alapján.

„Már Naomi, az új orrszarvú nőstény is beszokott a szélesszájú orrszarvúk csapatába. Ennél szebben nem is ünnepelhetnénk az orrszarvúak világnapját!” – írta az Állatpark a Facebook-oldalán szeptember 22-én Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook.com

A most érkezett fiatal tehénnel már négy afrikai szélesszájú és három indiai orrszarvú él itt, az első állat 2006-ban érkezett Nyíregyházára

– mondta Révészné Petró Zsuzsa.

A faj sajátos szaporodásbiológiája miatt a sikeres párzás érdekében már három nőstény szélesszájú rinocérosz is lakik a parkban, a kérőjük a Curt névre keresztelt, 24 éves hím lesz – tette hozzá a szakember.

Neked ajánljuk
Nem veszélyesek a tőrösdarazsak, ne bántsuk őket! (videókkal) Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem Működésképtelen lenne a Föld a gombák nélkül, rájuk is ügyelnünk kell A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Nagyra törők a tengeri szélenergiával kapcsolatos tervek Európában
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam