2021. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadászati világkiállítás: A vándorló vízimadarak védelme

A vándorló vízimadarak védelmét szolgáló intézkedéseket helyi és nemzetközi szinten is a természetvédők, az erdészek, a vadászok és a gazdák bevonásával kell kialakítani.

Minderről Jacques Trouvilliez, az Afrikai-eurázsiai Vándorló Vízimadarak Védelméről Szóló Megállapodás Titkárságának (AEWA) ügyvezető főtitkára beszélt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon Budapesten a Hungexpón.

A szakértő példaként az Észak-Amerikában kialakított sikeres rendszert említette, ahol a hatóságok kvótákat vezettek be, hogy az egyes vízi vándormadarakból a vadászok egy-egy időszakban mennyit ejthetnek el.

Jacques Trouvilliez, az Afrikai-eurázsiai Vándorló Vízimadarak Védelméről Szóló Megállapodás Titkárságának (AEWA) ügyvezető főtitkára
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt a kvótát 3 évente felülvizsgálják a madárállományok alapján, ezáltal a populáció változásával párhuzamosan változnak a vándormadarak vadászatára kiadott engedélyek is. Így fenn lehet tartani mind a vadászati tevékenységet, mind a vízimadarak populációját.

Az AEWA az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) jogi érvényű egyezménye, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Az egyezményt 1995-ben kötötték meg, és 1999-ben lépett életbe, a célja, hogy biztosítsa a vándorló vízi madarak védelmét az egész vándorlásuk alatt.

Neked ajánljuk
Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén A Vadászati és Természeti Világkiállítás képekben (képgaléria) Hol a helyük a kiürült patronoknak? A tengerfenék makraméba öltött szépsége
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam