2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadászati világkiállítás: A vándorló vízimadarak védelme

A vándorló vízimadarak védelmét szolgáló intézkedéseket helyi és nemzetközi szinten is a természetvédők, az erdészek, a vadászok és a gazdák bevonásával kell kialakítani.

Minderről Jacques Trouvilliez, az Afrikai-eurázsiai Vándorló Vízimadarak Védelméről Szóló Megállapodás Titkárságának (AEWA) ügyvezető főtitkára beszélt az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon Budapesten a Hungexpón.

A szakértő példaként az Észak-Amerikában kialakított sikeres rendszert említette, ahol a hatóságok kvótákat vezettek be, hogy az egyes vízi vándormadarakból a vadászok egy-egy időszakban mennyit ejthetnek el.

Jacques Trouvilliez, az Afrikai-eurázsiai Vándorló Vízimadarak Védelméről Szóló Megállapodás Titkárságának (AEWA) ügyvezető főtitkára
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezt a kvótát 3 évente felülvizsgálják a madárállományok alapján, ezáltal a populáció változásával párhuzamosan változnak a vándormadarak vadászatára kiadott engedélyek is. Így fenn lehet tartani mind a vadászati tevékenységet, mind a vízimadarak populációját.

Az AEWA az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) jogi érvényű egyezménye, amelyhez Magyarország is csatlakozott. Az egyezményt 1995-ben kötötték meg, és 1999-ben lépett életbe, a célja, hogy biztosítsa a vándorló vízi madarak védelmét az egész vándorlásuk alatt.

Neked ajánljuk
Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban A siker titka vidéken, 11. rész – Nyimi Öko Közösség (videó) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam