2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszaadták az ausztrál őslakosoknak a világ legősibb esőerdőjét (videóval)

A napokban aláírt megállapodás szerint a keleti kuku yulanji közösség tagjai visszakaptak három másik nemzeti parkot is: a Ngalba Bulal, a Kalkajaka és a Remény-szigeteki parkot. A négy nemzeti park területe mintegy 160 ezer hektárnyi, és az északi Port Douglastől a déli Cooktown városig húzódnak.

Visszaadta a helyi őslakos közösségeknek a világörökség részét képező Daintree esőerdő, a világ legősibb esőerdője tulajdonjogát az ausztrál kormány.

A Daintree esőerdő, amely 1988 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, mintegy 180 millió éves, és gazdag biológiai sokszínűségéről híres, ám az elmúlt években a klímaváltozás és az iparosítás, az erdőirtás miatt egyre nagyobb veszély fenyegeti. A Daintree szomszédos a Nagy-korallzátonnyal, Ausztrália egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságával.

„A keleti kuku yulanji emberek kultúrája a világ egyik legősibb élő kultúrája, ez a megállapodás elismeri jogukat területük tulajdonlására, irányítására, kultúrájuk védelmére és annak megosztására a látogatókkal, mivel ők válnak az idegenforgalom vezetőivé a térségben”

– közölte Meaghan Scanlon ausztrál környezetvédelmi miniszter.

Ausztrália hatalmas térségeit, köztük a Kakadu és az Uluru-Kata Tjuta nemzeti parkokat adták vissza az elmúlt évtizedekben jogos tulajdonosaiknak, ez azonban az első alkalom, hogy Queensland szövetségi állam átruházza egy trópusokon elterülő nemzeti park tulajdonjogát az őslakosokra.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam