2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fertőzés miatt égetnek el egy teljes méhcsaládot

A fiasítás súlyos betegsége támadott meg egy vásárhelyi méhészetet, ezért részleges zárlatot rendeltek el szeptember 24-től Hódmezővásárhelyen. A bakteriális fertőzés megfékezéséhez a teljes érintett méhcsaládot elégetik.

A házi méhek fészkének viaszsejtjeiben fejlődik a méhek fiasítása, amely a peték, lárvák, bábok közös neve. A mézelő méhek nyúlós költésrothadása olyan súlyos megbetegedés, amely éppen a fiasítást támadja meg – írja a delmagyar.hu.

Terjedését Magyarországon egyelőre a teljes érintett család elégetésével állítják meg. Ha a teljes állomány ötven százalékánál felismerik a betegség jeleit, az egészet el kell pusztítani. Az érintett méhészetet államilag kártalanítják, az összeg körülbelül fedezi az elpusztított méhek árát.

Egy frissen felfedezett fertőzés miatt szeptember 24-étől részleges községi zárlatot rendeltek el Vásárhelyen.

Illusztráció: pexels.com

A nyúlós költésrothadás lényegében bárhol, bármikor megjelenhet, főként a legyengült méhcsaládokat veszélyezteti. Sajnos a beteg sejtek tisztításakor a baktérium spórái megfertőzik az egész kolóniát. Később úgynevezett rablással terjed a betegség, amelyet a legyengült családokat kifosztó méhek hurcolnak el, így ők maguk a következő áldozatok. Bár a betegség az emberi egészségre veszélytelen, a zárlat alá vont méhészetből semmiféle méhészeti termék nem értékesíthető. A zárlaton kívüli méz viszont hatósági állatorvosi igazolással igen.

A zárolt körzet méhcsaládjait hatvan nap elteltével vizsgálják újra, ami most november végén lenne esedékes, így ilyenkor tavaszig tart a korlátozás. Ezt Németh Attila hódmezővásárhelyi méhész úgy magyarázta, hogy szeptemberben már a téli időszakra készítik fel a méheket, a munka csak február végén, március elején indul újra. Így legközelebb tavasszal vizsgálják át ismét a kaptárakat.

Neked ajánljuk
Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam