2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi ír kecskék segítenek a bozóttüzek megelőzésében Dublinban

Egy, a kihalás széléről visszahozott ír kecskefajtával legeltetik le a növényzetet egy módosabb dublini elővárosban, hogy megelőzzék a bozóttüzeket, rendben tartsák a környezetet, egyben hozzájáruljanak a ritka haszonállat fennmaradásához.

A hosszú szőrű, szakállas régi ír kecske (old Irish goat) mintegy ötezer éve jelent meg Írország területén. Az 1900-as évek elején még negyedmillióra becsülték a számukat, időközben azonban csaknem kihaltak, mígnem a nyugat-írországi Mulranny melletti hegyekben találtak néhány elszórtan élő példányt.

Az egyik dublini egyetemen végzett DNS-vizsgálat igazolta, hogy az ősi ír kecskefajta utolsó példányait találták meg. A fajta megmentésére egyesület alakult, az állatokat egy védett rezervátumban helyezték el Mulrannyben.

Fotó: wikipedia.org

Az állatok egy 25 fős csoportja most az ír főváros Howth nevű tehetős északi dombvidéki elővárosában legeli a gazt, rágcsálja az ott gyakori tüskés bokrot, az európai sünzanótot, amelyben gyakran keletkezik természetes okból bozóttűz. Idén nyáron több alkalommal is a tűzoltókat kellett kihívni az ilyen tüzek eloltásához.

A régi ír kecskéket mint kulturális örökséget védő egyesület szerint a legeltetési projekt ideális hozzájárulás a kihalás fenyegette fajta megmentésére.

A városvédő tevékenységbe bevont állatokat GPS-jeladóval szerelték fel arra az esetre, ha elkóborolnának.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam