2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől

Az alapötlet szerint ahol a disznók megtisztítják a tápláléktól a talajt, ott már nem kutatnak élelem után a vadludak és más madarak.

Disznókkal próbálják távol tartani a madarakat az amszterdami Schiphol repülőtér kifutópályáiról és a környékről, megelőzendő, hogy azok összeütközzenek a repülőgépekkel.

„Jelenlétük elég ahhoz, hogy a ludak ne szálljanak le a pályára.

A sertések megeszik a termés maradékát, és miután elmennek, a madarak már nem találnak több élelmet, ezért okuk sincs arra, hogy odamenjenek” – mondta Josse Haarhuis földműves, aki a repülőtér mellett lévő kéthektáros területet gondozza, ahol nemrég learatta a cukorrépát. (Minderről az osztrák ORF honlapján, ide kattintva látható egy videó.)

Josse Haarhuis és a malacai Fotó: orf.at

A disznók bevetéséről a repülőtér azért is adott ki közleményt, hogy az utasok ne lepődjenek meg, ha meglátják az állatokat a kifutópályák közelében. A cél „az optimális repülési biztonság szavatolása”.

A sertések alkalmazása része a számos technikai intézkedést is tartalmazó, a madarak elleni védekezési tervnek, amelyben hanggenerátorok és lézeres fényszórók is szerepelnek.

Hogy sikeres-e a különleges madárijesztők alkalmazása, a repülőtér közlése szerint speciális radarokkal és madármegfigyeléssel ellenőrzik.

Neked ajánljuk
Szomjan halt madarak hullanak az égből Indiában Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Közel 200 év után újra költenek halászsasok Dél-Angliában (videóval) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam