2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elérhető Magyarország első átfogó madáratlasza

Megjelent a Magyarország madáratlasza című könyv, amely 800 oldalon mutatja be 420 vadon előforduló hazai madárfaj elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét. Több mint 1600 felmérő, többségében az MME önkéntese mintegy 100 ezer órányi munkával gyűjtötte össze az adatokat.

A kötet 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, másfél száz fotóval jelent meg az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös kiadásában, több száz madárfelmérő és kutató tízévnyi munkája eredményeként – jelentette be az MME.

A könyv elkészítéséhez több mint 1600 felmérő, többségében az MME önkéntese mintegy 100 ezer órányi munkával összegyűjtött adatait elemezték modern számítógépes módszerekkel. 64 szerző, 15 lektor és 6 szerkesztő dolgozott a könyv összeállításán, amelyet 61 fotós képei illusztrálnak.

Egyes nehezebben felmérhető madárfajok feltérképezését nagyban segítette, hogy az Agrárminisztérium KEHOP-pályázata keretében harminc szakember 635 mintaterület felmérését végezte el.

Magyarország madáratlasza kereskedelmi forgalomban jelenleg nem kapható, az egyesületnél sem vásárolható meg. A nyomtatott példányokat a felmérők, a szerzők és a szakmai közönség között terjesztik a kiadók, de a könyv teljes anyaga, kiegészítve az összefoglaló táblázatokat tartalmazó elektronikus mellékletekkel és a modellezési háttéranyagokkal elérhető a madaratlasz.mme.hu internetes címen.

A csaknem egy évtizede megkezdett munka során olyan fejlesztések történtek, amelyek a hazai madártani adatgyűjtés kereteit is hosszú távra meghatározzák, és magán az atlaszon is túlmutatnak.

Forrás: mme.hu

Elindult a map.mme.hu oldalon a Madáratlasz Program (MAP) is, amely egy elektronikus, interneten elérhető adatbázis formájában a madártani adatok folyamatosan frissülő, térképekkel illusztrált gyűjtőportáljává alakult. Az így összegyűlt 30 millió adatrekord elemzése során is egészen új eszközöket használtak az MME szakemberei Szép Tibor, a Nyíregyházi Egyetem egyetemi tanárának vezetésével.

A nemzetközi tapasztalatoknak köszönhetően úgynevezett sokváltozós módszerekkel, újszerű térképi megjelenítéssel, több száz térképen mutatja be az atlasz, hogy hol és milyen számban fordulnak elő az egyes fajok.

Az 1999 óta futó Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) program most már két évtizeden átnyúló adatbázisa számos faj esetében lehetővé tette az állományváltozás részletes bemutatását, elemzését és az állománysűrűségi térképek elkészítését.
A könyv nyomdai költségeit az Agrárminisztérium 2016-ban indult, a tárca által koordinált KEHOP-projektje finanszírozta.

Neked ajánljuk
Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam