2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb lépés a tengeri madarak megóvásáért

Új védett tengeri térséget alakítottak ki az Atlanti-óceánon. A mintegy 600 000 négyzetkilométernyi terület a tengeri madarak védelmét szolgálja, hogy biztosítsák fajmegőrzésüket, valamint a tengeri biológiai sokféleség fenntarthatóságát.

Az északkelet-atlanti térség 15 országa új védett területet hozott létre az Atlanti-óceánon, amely nagyobb, mint Németország és az Egyesült Királyság együttesen.

A terület létfontosságú a vándormadarak és az őshonos madarak táplálékszerzése és költése szempontjából.

Portugáliában megrendezett tanácskozásukon a 15 ország kormányának képviselői múlt pénteken elfogadtak egy új északkeleti-atlanti környezetvédelmi stratégiát is a klímaváltozás hatásainak, az óceán savasodásának, a biológiai sokféleség elvesztésének, a környezetszennyezésnek, közte a tengeri műanyagszennyezésnek a csökkentése érdekében.

A veszélyeztetett atlanti puffin (lunda) is részesülhet az OSPAR-egyezmény adta védelemben Fotó: pexels.com

El kívánják érni, hogy 2025-re 50 százalékkal, 2030-ra 75 százalékkal csökkenjen a hulladék a tengerben.

Az Atlanti-óceán északkeleti részén található tengeri környezet védelméről szóló, 1992-ben elfogadott egyezmény (OSPAR) tagállamai között van Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland. Luxemburg, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svájc és Svédország, továbbá az Európai Unió is a tagja.

Neked ajánljuk
Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Két év után tudtak segíteni a nyakán gumiabronccsal élő szarvason (videóval) Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam