2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra

A Tree Physiology című tudományos folyóiratban a kutatók bemutatták azt a természetben folyó kísérletüket, amelyben egy öreg tölgyerdőt „megfürdettek” nagy mennyiségű szén-dioxidban. A tíz éven át tartó kísérlet első három évében a 175 éves tölgyfák folyamatosan növelték fotoszintézisük mértékét.

Egyharmaddal fogják növelni fotoszintézisük mértékét az idős tölgyfák válaszul a légköri szén-dioxid 2050-re várható átlagos növekedésére – derítették ki a Birminghami Egyetem kutatói. Jelenleg mérik a leveleket, gyökereket, az erdőt és a földet, hogy kiderítsék, hova kerül az elnyelt többlet-szén-dioxid, és mennyi ideig marad ott elzárva.

A kutatók kimutatták, hogy a fotoszintézisben a legnagyobb növekedés akkor ment végbe, amikor erős volt a napsugárzás, és hogy a levelekben nem változott a kulcsfontosságú tápanyagok, mint a szén és a nitrogén egyensúlya, ami alapján azt feltételezik, hogy az öreg fák megtalálták az útját a tápanyagok átirányításának, vagy a földből több nitrogént nyertek, hogy kiegyensúlyozzák a levegőből nyert szenet.

A kutatást együttműködve végezték az ausztráliai Nyugat-Sydneyi Egyetemmel, ahol hasonló kísérletet folytatnak öreg eukaliptuszfákkal.

A két kutatás a világ legnagyobb olyan kísérlete, amely azt vizsgálja, milyen hatással van a klímaváltozás a természetre.

„Nehéz volt elvégezni a méréseket 25 méter magas fák tetején napról napra, de ez volt az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, mennyivel növelik a fotoszintézis mértékét” – idézte a közlemény Anna Gardner birminghami kutatót.

Anna Gardner a mérések közben Fotó: birminghatm.ac.uk

Az eukaliptuszfákkal végzett korábbi kutatások azt mutatták ki, hogy fotoszintézisük egyötöddel nőtt a többlet-szén-dioxid hatására.

Így most már tudják azt, hogyan válaszolnak az öreg erdők a meleg éghajlatú térségekben, mint Sydney, és a közepes hőmérsékletűekben, mint Birmingham.

Az eukaliptuszokkal végzett kutatásokban nem mutatták ki a fotoszintézis további növekedését, ha még többlet-szén-dioxidnak tették ki a fákat. A kutatók most azt várják, hogy az öreg tölgyfák esetében is ilyen eredményt kapnak-e.

Neked ajánljuk
A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam