2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak

Egy nemzetközi projektben mintegy 50 kutatás részletes adatait összegezve jutottak arra a megállapításra a Debreceni Egyetem kutatói, mely szerint egyre nagyobb veszélyben vannak a vándormadarak.

A kutatásban a ragadozók gyakoriságát, a paraziták terjedését, a táplálékot jelentő rovarok szaporodását, a sarkköri hőmérsékletváltozást és az extrém időjárási jelenségek számát vizsgálták.

Egyre kockázatosabb több ezer kilométert repülni a sarkvidéken szaporodó madaraknak. A vándorlás csökkenő haszna súlyos következményekkel járhat az ökoszisztéma egészére.

A Debreceni Egyetem szakemberei évek óta vizsgálják a klímaváltozás hatásait a madarak szaporodási stratégiájára Székely Tamás nemzetközi hírű etológus vezetésével. Az Élvonal kiválósági pályázat részeként végzett kutatások nyomán 2018-ban a Science magazin közölte a campus kutatóinak cikkét, amelyben a klímaváltozásnak a parti madarak fészkelési szokásaira gyakorolt hatását vizsgálták. Új kutatásuknál a korábbi vizsgálatok eredményeiből indultak ki a debreceni kutatók.

Szürke darvak az észak-izraeli Hula-tavi Parkban 2017. december 30-án. A madárrezervátumként működő parkban évente több százezer vándormadár pihen meg úton Európából Afrikába, majd vissza
Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Minden évben több millió vándormadár repül a sarkvidékre és az északi mérsékelt égövi területekre, hogy kihasználja a táplálékot jelentő rovarokban leggazdagabb időszakot, a ragadozók alacsonyabb számát és a kevesebb kórokozót. Ugyanakkor az elmúlt években megváltozott a trend. Azt már az előző kutatásokban is kimutatták, hogy nőtt a sarkkörön fészkelő parti madarak fészekpredációja, de most már újabb veszélyekkel is számolniuk kell a vándormadaraknak – idézi a kommüniké Székely Tamás professzort.

A kutatásban kiderült, hogy ezek a tényezők egyenként is nagy hatást gyakorolnak a vándormadarak szaporodásának sikerességére, együttesen vizsgálva pedig egyértelmű, hogy ezen tényezők miatt a sarkvidék egyre kevésbé vonzó célpontja a vándorló madaraknak és emlősöknek, mint például a rénszarvasoknak.

A megváltozott trófikus kölcsönhatások csökkentették a vándormadarak reprodukciós sikerét és túlélési esélyeit, így csökkenhet a madárvonulások mértéke és gyakorisága, ami súlyos következményekkel járhat a tápláléklánc szerkezetére és a teljes sarkvidéki ökoszisztéma egészére vonatkozóan.

A kutatók szerint hosszú távon is számolni kell a vándorlás előnyeinek csökkenésével, a természetvédelemnek pedig innovatív védelmi intézkedésekkel reagálni, hogy mérsékelni tudják a nem kívánt hatást.

Neked ajánljuk
Fecskebölcsőket helyezett ki a MÁV dunakanyari vasúti megállókban Védett természeti területek Európában és Magyarországon (infografikák) Ezek a városok vesznek részt az unió kísérleti klímavédelmi programjában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam