2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megvan Alaszka idei legkövérebb mackója

Az alaszkai Katmai Nemzeti Park a napokban tette közzé a Kövér Medve Hetében zajló szavazás eredményét. Az ünnepi héten a rezervátum dolgozói kiválasztanak 12 állatot, fotókat tesznek közzé róluk. Idén múlt szerdától keddig több mint 793 ezer szavazat érkezett a világ minden tájáról.

Az online látogatók és a medverajongók webkamerákon figyelhették a mackókat, megnézhették az előtte-utána fotókat, mielőtt leadták volna voksukat.

A medvék soványan indulnak a nyárnak, őszig van idejük, hogy a téli álomhoz zsírtartalékokat képezzenek. A Katmai Nemzeti Park mackói több mint 450 kilogrammosra is megnőhetnek a nyári habzsolás alatt, a téli álom idején azonban testtömegük harmadát is elveszthetik.

Nyáron és ősszel leginkább a Brooks-folyónál gyűlnek össze, hogy a vízben az áramlattal szemben, a szaporodási helyük felé úszó lazacokat megfogják. A vadászatukat webkamerán is lehet követni.

A maga 25 évével Otis a vidék egyik legidősebb barna medvéje. Eleinte nagyon sovány volt, de kitűnő lazacfogó képességei révén gyorsan meghízott, többször is győzött a szavazáson.

A győztes Otis Fotó: explore.org

Az első medveversenyt 2014-ben tartották, azt is ő nyerte. Akkoriban a szavazás egyetlen napig tartott, azóta hétnapossá bővítették.

A hegyeket, tavakat, patakokat és tengerpartot is magába foglaló hatalmas nemzeti park arról híres, hogy itt élnek a legsűrűbben a barna medvék. Évente megrendezett eseményük, a Kövér Medve Hete vidáman és ötletesen ismerteti meg az emberekkel a távolból a sarkvidéki területen élő több mint kétezer barna medve élőhelyét és az őket körülvevő ökoszisztémát.

Neked ajánljuk
Több millió méh pusztult el egy repülőúton Alaszka felé Védett természeti területek Európában és Magyarországon (infografikák) Így bánnak több helyen a lakott területre tévedt jegesmedvékkel (videók) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam