2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok száz mamutfenyő eshetett a kaliforniai erdőtüzek áldozatául

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, majd szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A természetvédelmi park 15 mamutfenyőligetében okozott károkat. Jelenleg is több mint kétezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén.

A KNP Complexnek csupán 11 százalékát sikerült kontroll alá venni, miután már 347 négyzetkilométernyi erdő égett a Sequoia and Kings Canyon nemzeti parkban. A hűvösebbé váló időjárás és a vele jött eső segített némileg lelassítani a lángokat.

A tűznek vegyes hatása van a mamutfenyőligetekre: legtöbbjüket alacsony és közepes intenzitású tűz érte el, amelyeket a fák még túl tudnak élni.

Ugyanakkor két ligetben – egyik ötezer fenyőt tartalmaz – magas intenzitású tüzek, akár harmincméteres magasságot is elérő lángok égnek, melyek képesek a hatalmas fák lombozatát is leégetni.

Fotó: NPS/Anthony Caprio

Két égő fa kidőlt a nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest), amely mintegy 2000 óriás mamutfenyő otthona. Köztük található a Sherman tábornok fája nevű is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon.

A legjelentősebb fák azonban úgy tűnik, túlélik a katasztrófát, érintetlennek tűnnek. A szakértők tűzálló takaróba burkolták a fák törzsét, megtisztították a növényzettől a körülöttük lévő területet, locsolókat üzemeltek be mellettük, vízzel öntözték vagy tűzálló zselével kenték be őket. A teljes kárt csak hónapok múlva lehet felmérni.

A déli területeken égő Windy Fire nevű erdőtűzkomplexum legalább 74 mamutfenyőt pusztított el. A 395 négyzetméteren égő tűz 75 százalékát tartják jelenleg kontroll alatt.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők csak a Sierra Nevadában nőnek természetes módon. Ezek a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet.

Reprodukciójukhoz szükségük van az alacsony intenzitású tűzre: megfigyelések nyomán fedezték fel, hogy az óriás mamutfenyőnek tűzre van szüksége ahhoz, hogy kiengedje magjait. Amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

A mostani lángok azonban túl hevesek a klímaváltozás okozta szárazságok miatt.
Az év során eddig több mint 7800 négyzetkilométernyi terület égett Kaliforniában, ami több mint 3000 otthont és egyéb ingatlant tett tönkre.

Neked ajánljuk
A koalákat védve vásárolt fel erdős vidékeket az ausztrál állam Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Erdőböngésző: online játékban tárulnak fel a tölgyerdők titkai Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam