2021. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok száz mamutfenyő eshetett a kaliforniai erdőtüzek áldozatául

A KNP Complexnek elnevezett tűzvészt szeptember elején villámlások indították el, majd szétterjedt a Sierra Nevada nyugati oldalán. A természetvédelmi park 15 mamutfenyőligetében okozott károkat. Jelenleg is több mint kétezer tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén.

A KNP Complexnek csupán 11 százalékát sikerült kontroll alá venni, miután már 347 négyzetkilométernyi erdő égett a Sequoia and Kings Canyon nemzeti parkban. A hűvösebbé váló időjárás és a vele jött eső segített némileg lelassítani a lángokat.

A tűznek vegyes hatása van a mamutfenyőligetekre: legtöbbjüket alacsony és közepes intenzitású tűz érte el, amelyeket a fák még túl tudnak élni.

Ugyanakkor két ligetben – egyik ötezer fenyőt tartalmaz – magas intenzitású tüzek, akár harmincméteres magasságot is elérő lángok égnek, melyek képesek a hatalmas fák lombozatát is leégetni.

Fotó: NPS/Anthony Caprio

Két égő fa kidőlt a nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest), amely mintegy 2000 óriás mamutfenyő otthona. Köztük található a Sherman tábornok fája nevű is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon.

A legjelentősebb fák azonban úgy tűnik, túlélik a katasztrófát, érintetlennek tűnnek. A szakértők tűzálló takaróba burkolták a fák törzsét, megtisztították a növényzettől a körülöttük lévő területet, locsolókat üzemeltek be mellettük, vízzel öntözték vagy tűzálló zselével kenték be őket. A teljes kárt csak hónapok múlva lehet felmérni.

A déli területeken égő Windy Fire nevű erdőtűzkomplexum legalább 74 mamutfenyőt pusztított el. A 395 négyzetméteren égő tűz 75 százalékát tartják jelenleg kontroll alatt.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők csak a Sierra Nevadában nőnek természetes módon. Ezek a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet.

Reprodukciójukhoz szükségük van az alacsony intenzitású tűzre: megfigyelések nyomán fedezték fel, hogy az óriás mamutfenyőnek tűzre van szüksége ahhoz, hogy kiengedje magjait. Amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

A mostani lángok azonban túl hevesek a klímaváltozás okozta szárazságok miatt.
Az év során eddig több mint 7800 négyzetkilométernyi terület égett Kaliforniában, ami több mint 3000 otthont és egyéb ingatlant tett tönkre.

Neked ajánljuk
Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják Nyugtató erdei hangok (videó) A klímabarát innovációban látja a gazdaság jövőjét a francia elnök Mossunk okosan! Így növelhetjük ruháink élettartamát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam