2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magángyűjteményben fedeztek fel egy új puhatestűt

Nagyon ritka fajról van szó, amelynek élő példányát még nem látták: jelenleg csak egy maroknyi üres héj áll a kutatók rendelkezésére, melyeket az 1970-es években vonóhálók segítségével halásztak ki egy Új-Dél-Wales északi részétől Queensland állam délkeleti részéig húzódó területről.

Újabb puhatestűfajt fedezett fel a Queenslandi Múzeum kurátora, amikor Thora Whitehead puhatestű-kutató az intézménynek adományozott különleges gyűjteményét vizsgálta át. A faj a szakértő után az Amoria thorae nevet kapta.

A Thora Whitehead Collection a tengeri kagylók legnagyobb és legátfogóbb magángyűjteménye Ausztráliában, számtalan ritkaságot és külföldi fajt tartalmaz.

A Queenslandi Múzeum kurátora, John Healy elmondása szerint régóta tudott arról, hogy valószínűleg létezik egy még ismeretlen húsevő tengericsiga-faj, amely Ausztrália keleti partvidékéről származik. Egy könyvben látta illusztrációként a héját, de a faj hivatalosan nem volt azonosítva.

Fotók: Queensland Museum

„Így el tudják képzelni az örömömet, amikor az új kollekciót fotózva nemcsak egy, de két egyedét is megláttam ennek a potenciálisan új fajnak” – mondta Healy.

Az egyedeket Cape Moreton közelében, 110 méteres mélységből hozták fel.
Két további egyedet is talált a kutató, melyeket más név alatt katalogizáltak. Ezen négy egyed alapján írták le az új fajt, az Amoria thorae-t.

Healy elmondta, hogy Whitehead több mint 200 ezer fajt tartalmazó gyűjteménye nemcsak a Queenslandi Múzeum puhatestű-kollekcióját bővíti, hanem a nemzetközi tudományos közösséget is segíti kutatásaiban.

Az anyag nagy részét Thora Whitehead 50 év alatt gyűjtötte Ausztrália, különösen Queensland partvidéke mentén különböző élőhelyeken, például mangroveerdőkben, strandokon, sziklafalakon és korallzátonyoknál – mondta Healy.

Neked ajánljuk
26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét Új óriásszalamandra-fajra bukkantak Kínában (videóval) Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam