2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mint a mágnes, úgy vonzzák a rákokat a víz alatti kábelek

A megújuló energiaforrásokhoz használt kábelek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki, amely vonzza a rákokat, és hatásukra mozdulatlanná válnak. Ez pedig számos problémát okoz.

A skót határvidéken található St. Abbs tengeri kutatóállomás laboratóriumában mintegy 60 tarisznyarákot vizsgáltak meg. A kutatók szerint a magas elektromágneses szint miatt a rákok sejtjeiben változás következett be, és ez a vérsejteket is érintette.

„A víz alatti kábelek elektromágneses sugárzást bocsátanak ki. Ha ez 500 mikrotesla nagyságú vagy annál nagyobb – egy hűtőmágnes erejének öt százaléka –, a rákok szemlátomást vonzódnak hozzá, és mozdulatlanná merevednek” – mondta el Alastair Lyndon, a Heriot-Watt Egyetem munkatársa. Ez önmagában nem lenne probléma, de

ha a rákok nem mozognak, akkor nem keresnek táplálékot, vagy nem keresnek párt.

Az aktivitási szint változása a cukorkoncentráció módosulásához is vezet: több cukrot tárolnak, és kevesebb laktátot termelnek, akárcsak az emberek.

Tarisznyarák Fotó: wikipedia.org/Hans Hillewaert

Kevin Scott, a St. Abbs tengeri állomás munkatársa azt is hangsúlyozta, hogy a magasabb szintű elektromágneses mező megváltoztatta a rákok testében lévő vérsejtek számát, ennek következtében fogékonyabbak lettek a bakteriális fertőzésekre is.

A kutatócsoport arra figyelmeztet, hogy a faj viselkedésének megváltozása hatással lehet a halászatra is.

Skócia partjainál számos tengeri szélerőműparkot telepítettek már, amelyek kiterjedt víz alatti kábelezést igényelnek, de a kutatók szerint biztosítani kell, hogy ezek ne károsítsák Skócia tarisznyarák-populációját.

Lyndon arra is rámutatott, hogy ha a hím tarisznyarákok, amelyek rendesen Skócia keleti partvidékén vándorolnak észak felé, a kábelek miatt a helyükön maradnak, akkor  felszaporodnak a déli partvidéken, viszont kevés lesz belőlük északkeleten és a szigeteken. Ez pedig veszélyezteti a helyi halászok megélhetését és a helyi gazdaságot.

Szerinte az egyik megoldás az lenne, ha a kábeleket a tengerfenékbe temetnék, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez drága lehet, és a karbantartást is megnehezíti.

Neked ajánljuk
Két év alatt találták meg Uri Geller skót szigetének egyetlen patkányát Delfineket mentettek a Cape Cod-öbölnél Újabb korallfehéredés sújtotta a Nagy-korallzátonyt A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam