2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindult az őszi szélben szaporodni a sziki ballagófű (videóval)

A Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó kardoskúti Fehér-tó környezetében nagy számban él egy különös szaporodási stratégiával rendelkező „vándorló” növény, a sziki ballagófű. Jellegzetessége, hogy ősszel szinte labdává gömbölyödik, így a szél felkapja, sodorja, és eközben a növény elszórja a magjait.

A sziki ballagófű 30–70 cm magasra növő, sókedvelő növény. Jellegzetes élőhelyei a szikes tómedrek, vakszikes területek és szikes legelők. Tőtől elágazó hajtásrendszere a kezdeti zöld színűből később pirosra színeződik. Pozsgás murvaleveleiben nedvességet raktároz, így alkalmazkodva a száraz körülményekhez – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Fotó: kmnp.hu/Palcsek István Szilárd

A virágzást követően a növény gömb alakú formát vesz fel, késő ősszel pedig a tövénél letörik, ekkor egy sejtréteg elvékonyodik, hogy megkönnyítse a leválást. A tövéről levált, labda formájú növényt aztán szabadon görgetik a pusztai szelek, így biztosítva a magok minél messzebbre jutását. Innen származik e növény elnevezése is.

Fotó: kmnp.hu/Palcsek István Szilárd

A sziki ballagófű ritka és védett növény, azonban a Körös–Maros Nemzeti Park területein még jelentős állományai élnek. Például a kardoskúti Fehér-tónál, ahol a tó kiszáradt medrében, a környező gyepeken, valamint az onnan néhány kilométerre északra elhelyezkedő, szintén kiszáradt Kis-Sóstóban is rábukkanhatunk kisebb-nagyobb állományaira.

Neked ajánljuk
Ismét megjelent egy rég látott növény a Tiszánál Egy emlős lett az év madara Új-Zélandon Egy hónapig a növényeké a főszerep a MANK Galériában Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Tovább a forrásra: kmnp.hu
Vissza
Hírfolyam