2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat felelős állattartási programjának részeként mobil ivartalanító állomást adtak át Tiszaburán, ahol a kóbor kutyák kérdése már a közbiztonságot veszélyeztette, és járványügyi kockázatot is rejtett.

Az átadást követő tanácskozáson Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy a kóbor állatok számának csökkentése csak ivartalanítással érhető el.

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte:

az ivartalanítási program az első lépés, de mellette az emberek szemléletformálására is szükség van, felelős állattartásra kell nevelni a gazdákat.

Vecsei Miklós, a háromszáz legszegényebb település felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a szeretetszolgálat programja révén lehetőség nyílik a kutyák helyben történő ivartalanítására és térítésmentes oltására.

Farkas László, a mintegy 3200 lakosú Tiszabura polgármestere (Fiatal Romák Országos Szövetsége) elmondta: a településen rendkívül nagy problémát jelent a több száz kóbor kutya.

Fotó: Magyar Állatvédők Országos Szervezete

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sajtóközleménye szerint a legszegényebb településeken több ezer kutya nincs beoltva és csippel ellátva.

A kerítés nélküli porták miatt folyamatos problémát jelent az ellátatlan szaporulat, amely közbiztonsági és járványügyi veszélyt is jelent.

Több településen az iskolai késések hátterében is az áll, hogy a gyerekek az utcában kóborló kutyák miatt nem tudnak továbbmenni. A programban eddig több mint 800 kutyát ivartalanítottak, és 250-et fogadtak örökbe, emellett a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Az elmúlt hetekben tíz helyszínen sikeresen zajlott a mobil ivartalanító állomás próbaüzeme. A tervek szerint mobil állatorvosi ellátás hetente két helyszínen lesz előzetes igényfelmérés után. Egy alkalommal átlagosan húsz kutyát tudnak helyben kezelni.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam