2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb lépés az északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrző programjában

A kihalás szélén álló északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrzéséért dolgozó kutatók bejelentették, hogy kivonják a programból az alfaj két utolsó élő egyedének egyikét, a 32 éves Najint.

A Biorescue tudóscsoport kockázati és biztonsági tényezőkre hivatkozva döntött úgy, hogy „nyugdíjazzák” Najint, és nem nyernek tőle több petesejtet ambiciózus programjukhoz.

Ez azt jelenti, hogy már csak Najin lánya, Fatu az egyedüli északi szélesszájú orrszarvú a Földön, amely donor lehet a kihalás szélén álló alfaj megmentését célzó tudományos erőfeszítésekben.

„A kockázatokat és a lehetőségeket mérlegelve hoztuk meg a döntést, amelynek nincs alternatívája” – írták közleményükben a Biorescu nemzetközi tudományos együttműködésben részt vevő berlini Leibnitz Zoológiai Kutatóintézet, a kenyai vadvédelmi szolgálat és az Ol Pejeta vadvédelmi terület, valamint az Avantea olasz laboratórium kutatói.

Fotó: youtube.com

2019 óta a szakemberek az alfaj 12 embrióját hozták létre a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen élő nőstény Fatutól és anyjától, Najintól nyert többtucatnyi petesejtből, amelyeket mostanra már kimúlt hím egyedek spermáival termékenyítettek meg laboratóriumban.

Azt már korábban megállapították, hogy sem Fatu, sem Najin nem képes kihordani borját, ezért az embriókat béranyaként szolgáló déli szélesszájú nőstény méhébe ültetnék be.

Életképes embriókat azonban csak a fiatalabb orrszarvú petesejtjeinek mesterséges megtermékenyítésével tudtak létrehozni, és a program kockázatos annak ellenére, hogy nagy gondossággal járnak el a szakemberek

– mondta Jan Stejskal, a csehországi Dvur Králové-i állatkert nemzetközi programjainak igazgatója. Ebben az intézményben született Najin 1989-ben.

Najin a jövőben is hozzájárulhat majd a fajmegőrző erőfeszítésekhez, például őssejtprogramhoz sejtmintákat nyerhetnek tőle, ami minimális beavatkozással jár.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19–21 ezer közé tehető.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam