2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ömlik a pénz a nagybankoktól az erdőirtáshoz kapcsolódó projektekbe

A párizsi klímamegállapodás hatályba lépése óta eltelt öt évben multinacionális bankok és vagyonkezelők összesen 119 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtottak húsz olyan mezőgazdasági multinak, amelyek tevékenysége összefüggésbe hozható jelentősebb erdőirtásokkal.

A Global Witness nevű nemzetközi civil szervezet oknyomozása, egy több mint 5000 üzletet tartalmazó adatbázis tanúsága szerint a legnagyobb finanszírozók között több kínai bank (Industrial and Commercial Bank of China – ICBC, Agricultural Bank of China, Bank of China és China Construction Bank) mellett olyan nyugati nagybankok szerepelnek, mint a JPMorgan Chase, az HSBC, a Bank of America, a BNP Paribas, a Deutsche Bank és a Citigroup. 

Az öt legnagyobb finanszírozó bank 2016 és 2020 között összesen 32 milliárd dollárnyi hitelt nyújtott 20 mezőgazdasági nagyvállalatnak. Ezek közül csak az ICBC hitelezésére nem vonatkoztak erdőirtás elleni irányelvek. A 20 mezőgazdasági vállalat közül az összes tevékenysége összefüggésbe hozható erdőirtással – számolt be a Financial Timesban megjelent cikkről a g7.hu honlap.

Bár a vállalatok globálisan egyre gyakrabban szeretnek arról kommunikálni, hogy fákat ültetnek az ökológiai lábnyomuk csökkentése érdekében, az erdőirtás ellensúlyozása a befektetők számára egyelőre nem olyan jelentős, mint amilyen például a közvetlen kibocsátások csökkentése.

Fotó: wikipedia.org

Annak ellenére, hogy számos banknak vannak önállóan vállalt erdőirtásellenes és klímavédelmi céljai,

továbbra is üzletelnek az erdőirtásban komoly szerepet betöltő vállalatokkal.

A probléma az, hogy a bankokat nem kötelezi jogszabály arra, hogy tartsák magukat a vállalásaikhoz.

A Financial Times által megkérdezett szereplők általában pont azzal védekeztek, hogy illegális erdőirtáshoz nem volt közük a bankok által finanszírozott projekteknél. Az HSBC azt közölte, hogy már vagy nincs kapcsolatban a jelentésben szereplő erdőgazdálkodással, pálmaolajjal vagy marhatartással foglalkozó cégek többségével, vagy épp felbontani készülnek velük a partnerséget. A BNP szerint a jelentésben alkalmazott lista nem a tényleges erdőirtást végző cégeket tartalmazza, hanem azokat, amelyek tevékenysége veszélyt jelenthet az erdőkre, tehát a módszertan szerintük nem elég pontos. Több bank egyáltalán nem válaszolt a lap megkeresésére.

A bankok saját magukra vonatkozó erdőirtásellenes előírásai a legtöbb esetben elég lazák, gyakran úgy definiálják az erdőirtást, hogy az csak bizonyos trópusi területekre vonatkozzon, ne általánosan az erdőkre, vagy csak az illegális erdőirtást zárják ki a hitelezhető beruházások közül. A bankok gyakran nem is igazán tudják ellenőrizni az általuk finanszírozott cégek beszállítóit.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam