2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül

Sikeressé vált az Agrárminisztérium által meghirdetett településfásítási program. Múlt héten Tarjánban is sor került fák ültetésére. 2030-ig minden évben a születendő gyermekek után fejenként legalább 10-10 facsemetét ültetnek el, létrehozva ezzel az országban az „Újszülöttek erdejének” hálózatát.

Az Agrárminisztérium által meghirdetett településfásítási program keretében

2020 és 2022 között két ütemben összesen 36 ezer sorfa elültetésére kerül sor 1362 tízezer lakosúnál kisebb településen.

A program keretében a tárca másfél milliárd forinttal járul hozzá a vidéki települések zöldítéséhez és a környezeti állapot javításához – számolt be róla Zambó Péter államtitkár Tarjánban.

A tarjáni faültetés Fotó: oee.hu

Az Agrárminisztérium 2019-ben indította el az országfásítási programot, amelynek keretében alig két év alatt 372 ezer hektár új erdő és faültetvény telepítésére nyújtottak be igényt a gazdák a vidékfejlesztési program támogatásaira, és több ezer hektár új erdőt hoztak létre az állami erdőgazdaságok is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen a Klíma- és természetvédelmi akciótervben rögzítették, hogy

2030-ig minden évben a születendő gyermekek után fejenként legalább 10-10 facsemetét ültetnek el, létrehozva ezzel az országban az „Újszülöttek erdejének” hálózatát.

Zambó Péter kitért arra, hogy a településfásítás célja mindemellett a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak népszerűsítése is, amelynek pályázati lehetőségeit meghosszabbították, így 2022. december 31-ig még lehet jelentkezni.

A támogatás nemcsak a magángazdálkodók, hanem az önkormányzatok számára is elérhető, ezért érdemes pályázni.

Kilinger Tamás polgármester arról beszélt, hogy a település 30 darab fát nyert a tavasszal az országfásítási program keretében meghirdetett pályázaton. Ebből most hármat a település parkjában ültettek el, a többi telepítésére a következő időszakban kerül sor.

Az esemény végén a fákat Szabó Zoltán atya és Pap László lelkész áldotta meg.

Neked ajánljuk
Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Megjelent az első interaktív okostábla a határon túli magyar emlékhelyeket gyűjtő projektben Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam