2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

366-ról 336-ra csökkent az északi simabálnák száma

Mintegy 10 százalékkal csökkent tavaly az északi simabálna, az egyik legritkább tengeri emlősfaj populációja. Az Északi Simabálna Konzorcium fajmegőrző csoport adatai szerint az állatok egyedszáma 2019-ben 366 volt, 2020-ban pedig 336-ra esett vissza. Ez két évtizede a legalacsonyabb egyedszám.

Az északi simabálnák egykoron nagy számban éltek az Egyesült Államok északkeleti és Kanada partvidékén, ám populációjukat megtizedelte a kereskedelmi halászat. Az amerikai kormány már több mint 50 éve a veszélyeztetett fajok közé sorolja őket.

Az elmúlt években magas volt a halálozási arány, és alacsony a szaporulat a körükben, mivel könnyen belecsavarodhatnak a halászhálókba, ütközhetnek nagy hajókkal, és még ha túl is élik a baleseteket, kevésbé képesek táplálkozni és párosodni

– magyarázta Scott Kraus, a konzorcium elnöke.

Északi simabálna Fotó: wikimedia.org

Az északi simabálnák novembertől áprilisig az Atlanti-óceán jéghideg északi részéről a melegebb georgiai és észak-floridai vizekre vonulnak világra hozni utódaikat.
Egy közelmúltban közzétett kutatás szerint átlagosan egy méterrel kisebbek lettek a példányaik a húsz évvel ezelőtti egyedekhez képest, ami aggasztó a faj fennmaradásának szempontjából.

A drónos és légi felvételekkel alátámasztott tanulmány szerint a veszélyeztetett fajok közé tartozó északi simabálnák (Eubalaena glacialis) fiatal generációja már nem olyan hosszú, mint a húsz évvel ezelőtti példányok. Átlagos hosszuk 14 méter, de a jelenlegi fiatal generáció csak 13 méteres.

Az északi simabálnák élettere Fotó: wikipedia.org

A kutatók szerint ezért az ember a felelős: a halászat, a hajókkal való ütközés, valamint a bálnák táplálékforrásának a klímaváltozás miatti északabbra költözése együttesen váltja ki ezt a hatást.

Az állatok méretének csökkenése súlyos következményekkel járhat, hiszen a faj túlélését fenyegeti: a bálnák nem fejlődnek elég nagyra ahhoz, hogy gondozni tudják a borjakat, vagy akárcsak vemhesek legyenek.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam