2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szarvasok, vaddisznók és kecskék inváziója Új-Zélandon

Egy környezetvédő csoport tett közzé olyan hivatalos adatokat tartalmazó térképeket, amelyekből kiderül, hogy Új-Zéland természetvédelmi területeit és a magánbirtokokat is vadak pusztítják.

Szarvasok, vaddisznók és kecskék inváziója fenyegeti az új-zélandi erdőket – figyelmeztetett a Forest and Bird helyi környezetvédő szervezet.

Felszólították a kormányt, hogy a klímavédelmi programból sürgősen finanszírozza a szigetország mindeddig legnagyobb szabású szarvas-, vaddisznó- és kecskeirtó projektjét.

Ez a térkép azt mutatja, hogy 2007-ben az ország mekkora részét foglalták el vadkecskék, szarvasok vagy sertések. (Néhány fajról 2014-es adatok állnak rendelkezésre, de nem mutatnak jelentős változást) Fotó: Forest and Bird

A vadon élő szarvasok, vaddisznók és kecskék populációja Új-Zéland egész területén kritikus szintet ért el. Az említett fajok közül legalább egy megtalálható szinte minden őshonos élőhelyen, és a termőterületek kétharmadát is elözönlötték ezek az emlősök.

Az európai telepesek Új-Zélandra érkezése óta 11 szarvas-, sertés- és kecskefajt telepítettek be a szigetországba.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam