2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában

Rekordszámban pusztulnak el az éhezés miatt a tengeri tehenek Floridában. A helyi hatóságok szerint idén október elejéig már 959 kimúlt állatot találtak.

A floridai hal- és vadvédelmi bizottság (FWC) már az év első hónapjai után figyelmeztetett arra, hogy januárban és februárban 400 példány pusztult el, háromszor annyi, mint az előző öt év azonos időszakában. A mostanáig dokumentált 959 elpusztult állat pedig máris jóval több, mint amennyi korábban bármely évben elhullott.

2020-ban 593 elpusztult példányt jegyeztek fel, de már az is többszöröse volt a korábbi évek átlagának. A szakemberek a hidegebb idő beköszöntével újabb elhullási hullámtól tartanak. A floridai manátuszok populációját 7500–10 200 példányra teszik.

Gil McRae, a Floridai Hal- és Vadvédelmi Kutatóintézet igazgatója szerint sürgős beavatkozásra van szükség. Hozzátette: nem tudják, hogy mikor érhet véget ez elhullási hullám.

Fotó: wikimedia.org

A pusztulásért a szakemberek az állatok táplálékát adó tengeri fű eltűnését, a vízminőség műtrágyázás és egyéb szennyezés miatti romlását okolják. Az ember által okozott szennyezés miatt elszaporodnak a vízben az algák, ezért a tengeri fűhöz nem jut el a napsütés, így az elpusztul. 2009 óta az Indian River-lagúnában a tengeri fű 58 százaléka eltűnt az állam becslései szerint.

J. P. Brooker, az Ocean Conservancy környezetvédelmi csoport floridai igazgatója szerint Florida vízminőségi és éghajlati válaszúthoz érkezett, és a manátuszok a kanárik a szénbányában, vagyis ők figyelmeztetnek a veszélyre.

Nem csupán a tengeri tehenek vannak veszélyben, az egész floridai partvidék ökológiai problémáját jelzi a pusztulásuk.

Az állami és szövetségi környezetvédelmi szakemberek a manátuszok élőhelyét helyreállító programot indítanak, amelyre a floridai törvényhozók 8 millió dolláros (2,5 milliárd forintos) támogatást szavaztak meg.

Az FWC elnöke, Michael Sole azonban arra figyelmeztetett, hogy a tengeri fű betelepítése nem történik pillanatok alatt, és előtte a víz minőségének javítására van szükség. A bizottság ezért további 7 millió dollárt (2,2 milliárd forintot) kért a floridai törvényhozástól a tengerifű-telepítésre, manátuszrehabilitációs központok létrehozására és egyéb projektekre.

A tengeri tehenek kifejlett korukban az 550 kilót is elérhetik, és akár 65 évig élhetnek. A manátusz Florida hivatalos állami tengeri emlőse, és közeli rokonságban áll az elefánttal.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A tartós aszály és a gabonaimport kimaradása a katasztrófa szélére sodorta Szomáliát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam