2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komoly károkat okoznak az orvvadászok Magyarországon

Tizenhat év alatt 1600 védett madarat pusztítottak el orrvadászok, 87 millió forintos kárt okozva ezzel; idén 18 esetben 224 védett madár, köztük 165 ragadozó madár esett szándékos vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény áldozatául.

Az utóbbi másfél évben kiugró méreteket öltött a ragadozó madarak illegális pusztítása Magyarországon – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely zéró toleranciát és hatékonyabb fellépést vár el a hatóságoktól és a vadásztársadalomtól a madarakat illegális eszközökkel pusztító bűnözőkkel szemben.

Az utóbbi másfél évben az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége és természetvédelmi őrszolgálata az elmúlt 16 év három legjelentősebb mérgezéses esete mellett parlagi sasok, rétisasok és egy barátkeselyű lelövésére, valamint a nem megfelelően üzemeltetett élvefogó csapdákkal okozott természetpusztításra derített fényt.

Mérgezéstől elpusztult rétisas Bölcske határában Fotó: Duna–Dráva Nemzeti Park/Gubacsi Mihály

Az esetek elemzéséből kiderül, hogy túlnyomó többségben a ragadozók ellen irányuló mérgezés áll a háttérben.

2005 óta az ilyen esetek már 1600 védett állat, köztük 1042 ragadozó madár pusztulásáért felelősek, a bizonyított természetvédelmi kár meghaladja a 87 millió forintot. Emellett 24 kutya és 20 házi macska is áldozatul esett a külterületi ragadozómérgezéseknek.

Az MME ezért arra kéri a hatóságokat és a vadászati szervezeteket, hogy kiemelt figyelemmel és szakmai gondossággal járjanak el a mérgezések és az egyéb, jelentős természetkárosítást okozó bűncselekmények felderítésekor és megelőzésekor.

Neked ajánljuk
Jóval több afrikai elefánt él Gabonban, mint gondolták Egy emlős lett az év madara Új-Zélandon Az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam