2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sikeresnek bizonyult a bölény-visszatelepítési program a Kárpátokban

Több mint 200 évvel azután, hogy a térségben az utolsó egyedet látták, 2014-ben érkeztek meg az első európai bölények a Bánságban lévő Örményes térségébe. Ezek az állatok fogságban születtek Európa más részein, visszatelepítésüket 16 szakaszban valósították meg.

Sikeresnek bizonyul a bölény-visszatelepítési program a Kárpátokban, jelenleg már mintegy 105 egyed él szabadon a Szárkő-hegységben.

„Az elmúlt két évben egyetlen állat sem pusztult el” – mondta Marina Druga, a Természetvédelmi Világalap és az európai vadállat-visszatelepítést célul kitűző egyesület, a Rewilding Europe közös programjának vezetője. A cél az, hogy a populáció elérje a 250 egyedet öt éven belül.

2014 óta 38 bölényborjú született a térségben. Nélkülük a projektnek nem lenne jövője.

A visszatelepített bölények először hetekig akklimatizálódnak egy bekerített területen, mielőtt szabadon engedik őket. Az 59 ezer hektárnyi természetvédelmi területen ma már mintegy nyolcezer hektáron barangolnak. A Dél-Kárpátok ideális feltételeket biztosítanak számukra: ez egy hatalmas, gyéren lakott térség, ahol nem folyik intenzív mezőgazdálkodás.

Fotó: rewildingeurope.com

A bölények szinte teljesen kipusztultak Európában a vadászat és élőhelyeik elpusztítása miatt.

Ma a kontinensen már mintegy hatezer európai bölény él, többségük a lengyel–fehérorosz határon, ahol már az 1950-es évek óta folynak erőfeszítések a populáció feltámasztására.

Visszatelepített állományok élnek Bulgáriában, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Szlovákiában és Magyarországon is.

Neked ajánljuk
Visszatelepítés helyett le akarnak ölni hím gorillákat az európai állatkertek irányítói Visszatelepítés helyett le akarnak ölni hím gorillákat az európai állatkertek irányítói Az európai bicikligyártás fontos központja lesz Temesvár Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam