2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kecsketejjel próbálnak táplálni árva kenyai kiselefántokat

Egy elárvult elefántborjakat nevelő kenyai állatmenhelyen kecsketejjel való táplálással próbálkoznak, mivel ez olcsóbb és egészségesebb az állatok számára, mint a gyermektápszer, amelyet korábban használtak.

A Kenya északi részén található Reteti Elefántmenhelyet elárvult vagy elhagyott elefántborjak megmentésére hozták létre 2016-ban. Mikor az ott felnevelt elefántok már elég nagyok hozzá, hogy önállóan is megéljenek, szabadon engedik őket a vadonban.

Eddig drága, csecsemők számára készült tejporokat használtak a borjak etetésére, de mint a menhely állatorvosa, Steven Chege elmondta: egy ideje kecsketejjel próbálják ezt helyettesíteni, különösen az újszülött kiselefántok esetében.

A menhelyen 15–30 állatot gondoznak egyszerre, a csecsemőtápszer pedig túl drága az intézmény számára. A kecsketej viszont fehérjében gazdag és könnyen emészthető, szemben a tehéntejjel, ami hasfájást okozhat az állatoknál.

Elárvult kiselefánt és gondozója a Retiti Elefántmenhelyen Fotó: retetielephants.org

A kecsketej felhasználásával egyúttal a helyi gazdaságot is erősítik, hisz az ott élő gazdáktól vásárolják. Az egyik gazdálkodó elmondta: számos állattartóval együtt nagyon örül, hogy el tudja adni a kecsketejet a menhelynek, mivel ez újabb bevételi forrást jelent számukra, és a pénzből aztán saját családjukat is el tudják tartani.

Neked ajánljuk
Jóval több afrikai elefánt él Gabonban, mint gondolták Áramütéstől megsérült uráli bagolyra találtak Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam