2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb invazív bogár jelenthet veszélyt

Bőven van belőlük itthon, de úgy tűnik, néhány év múlva a növényeinket károsító újabb cserebogárfajt „köszönthetünk”. A dél-európai országokban már évek óta megtalálható, az utóbbi 4-5 évben a német és a svájci területen is észlelték az USA-ban nagyjából száz éve rettegett japán cserebogarat. Kanadában is előfordulnak populációi. Európában először Olaszországban írták le, 2014-ben.

A fajnak az új területeken eddig még nem akadt igazi természetes ellensége, amit csak tetéz, hogy igen magas a szaporodási rátája. Az egyébként szép bogár a mi őshonos zöld cserebogarunkhoz hasonló méretű, azaz nagyjából egycentis. A nálunk ed­dig még nem észlelt jövevény azonban barnás, fémes, bronzos színű, a potroha oldalán lévő légzőnyílások körül sok fehér pöttyöt visel – írja a Szabad Föld.

A bogár számos növényt károsít – a gyümölcsfáktól a zöldségeken át a fűfélékig mintegy 300 táplálékfajt írtak már le –, és nemcsak az egy évig a földben élő pajor, hanem a kifejlett rovar is.

Fotó: wikimedia.org

A japán cserebogár felnőtt egyedei a nyár közepén egy-másfél hónapig táplálkoznak, majd szaporodnak és elpusztulnak. A bogár jól repül, gyakorta csoportosan lakmározik, ami tetézi kártételének mértékét. 4-6 naponként rakja le a petéit – akár 10-15 alkalommal is egy évben –, miközben vándorol, táplálkozik, így nagy területeken képes elterjedni.

Mivel veszélyes új fajról van szó, és európai továbbterjedése biztosra vehető, a növényvédelmi hatóságok felhívják a figyelmet, hogy aki ilyen bogarat lát vagy vélelmezi azt, azonnal jelentse. Fontos lenne begyűjteni az észlelt példányt, fotóval is dokumentálni a létét, az előfordulás helyszínét.

Neked ajánljuk
Mégsem tudja elengedni Japán az atomerőműveit? Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam