2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ecuador és Kolumbia is megnöveli a védett tengeri területeit

Ecuador az 1998-ban, a Galápagos-szigeteken 133 ezer négyzetkilométeren kialakított védett tengeri övezet nagyságát 60 ezer négyzetkilométerrel növeli meg. A csendes-óceáni térségben létrehozandó új védett övezettel pedig Kolumbia is csatlakozik regionális szomszédjai, Ecuador, Costa-Rica és Panama újabb természetvédelmi erőfeszítéseihez az óceánokat illetően.

Ecuador csaknem felével megnöveli a csendes-óceáni Galápagos-szigetek körül kialakított tengeri rezervátum területét, kiterjesztve a védelmet a  szigetcsoporttól északra elterülő, a Costa Rica-i felségvizekig nyúló Kókusz-hátságra, amely számos veszélyeztetett faj táplálkozó- és költözőhelye – jelentette be a glasgow-i klímacsúcson a dél-amerikai ország elnöke, Guillermo Lasso.

A több mint 2900 tengeri fajnak élőhelyet kínáló Gálapagos-szigeteki rezervátum a világ második legnagyobb védett tengeri területe.

A Galápagos Nemzeti Park által közreadott kép a Wolf tűzhányó kitöréséről a Galápagos-szigetcsoporthoz tartozó Isabela-szigeten 2015. május 25-én. A Wolf több mint 33 évi nyugalom múltán lépett újra működésbe
Fotó: MTI/EPA/Galápagos Nemzeti Park/Diego Paredes

Az új rezervátum egy részén teljesen betiltják a halászatot, másik részén csak az úgynevezett horogsoros halászatot engedélyezik. Az ecuadori elnök szerint az új tengeri rezervátum „élő laboratóriumként is fog szolgálni a tudományos kutatások számára”.

Óriásteknősök páncélját mérik meg a Galápagos-szigetekhez tartozó Isabela-szigeten. A nemzeti park igazgatóságának tudósai és a park őrei 4723 óriásteknőst megjelöltek, hogy megfigyelhessék a fejlődésüket
Fotó: MTI/EPA/Galápagos Nemzeti Park/Jibson Valle

Guillermo Lasso azt szeretné, ha a megnagyobbított tengeri rezervátum működtetése fejében a külföldi hitelezők elengednék Ecuador adósságai egy részét, szerinte ez lenne minden idők legnagyobb természetvédelmi célú adósságcsere-ügylete.

Forrás: DPA/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI

Kolumbia újabb 16 millió hektárral kiterjeszti védett tengeri területeit a jövő évtől, nyolc évvel a tervezettnél korábban – ezt Ivan Duque elnök jelentette be az ENSZ glasgow-i klíma-csúcstalálkozóján.

Ez új tengeri védelmi övezetek létrehozását jelenti a Csendes-óceán és a Karib-tenger térségében.

Kolumbia már 12,4 millió hektárnyi tengeri természetvédelmi területet hozott létre. Az új védett övezetekkel az ország szárazföldi és tengeri területeinek 30 százaléka válik természetvédelmi területté 2030-ig.

A csendes-óceáni térségben létrehozandó új védett övezettel Kolumbia csatlakozik regionális szomszédjai, Ecuador, Costa-Rica és Panama újabb természetvédelmi erőfeszítéseihez az óceánokat illetően.

„Ezen négy ország erőfeszítései igen jelentősek” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy e négy ország fogja létrehozni ily módon a nyugati félteke, ha nem az egész világ legnagyobb védett tengeri térségét.

Neked ajánljuk
Egy emlős lett az év madara Új-Zélandon Az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása Illegális tobzoska- és elefántcsontkereskedelem Nigériában Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam