2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ecuador és Kolumbia is megnöveli a védett tengeri területeit

Ecuador az 1998-ban, a Galápagos-szigeteken 133 ezer négyzetkilométeren kialakított védett tengeri övezet nagyságát 60 ezer négyzetkilométerrel növeli meg. A csendes-óceáni térségben létrehozandó új védett övezettel pedig Kolumbia is csatlakozik regionális szomszédjai, Ecuador, Costa-Rica és Panama újabb természetvédelmi erőfeszítéseihez az óceánokat illetően.

Ecuador csaknem felével megnöveli a csendes-óceáni Galápagos-szigetek körül kialakított tengeri rezervátum területét, kiterjesztve a védelmet a  szigetcsoporttól északra elterülő, a Costa Rica-i felségvizekig nyúló Kókusz-hátságra, amely számos veszélyeztetett faj táplálkozó- és költözőhelye – jelentette be a glasgow-i klímacsúcson a dél-amerikai ország elnöke, Guillermo Lasso.

A több mint 2900 tengeri fajnak élőhelyet kínáló Gálapagos-szigeteki rezervátum a világ második legnagyobb védett tengeri területe.

A Galápagos Nemzeti Park által közreadott kép a Wolf tűzhányó kitöréséről a Galápagos-szigetcsoporthoz tartozó Isabela-szigeten 2015. május 25-én. A Wolf több mint 33 évi nyugalom múltán lépett újra működésbe
Fotó: MTI/EPA/Galápagos Nemzeti Park/Diego Paredes

Az új rezervátum egy részén teljesen betiltják a halászatot, másik részén csak az úgynevezett horogsoros halászatot engedélyezik. Az ecuadori elnök szerint az új tengeri rezervátum „élő laboratóriumként is fog szolgálni a tudományos kutatások számára”.

Óriásteknősök páncélját mérik meg a Galápagos-szigetekhez tartozó Isabela-szigeten. A nemzeti park igazgatóságának tudósai és a park őrei 4723 óriásteknőst megjelöltek, hogy megfigyelhessék a fejlődésüket
Fotó: MTI/EPA/Galápagos Nemzeti Park/Jibson Valle

Guillermo Lasso azt szeretné, ha a megnagyobbított tengeri rezervátum működtetése fejében a külföldi hitelezők elengednék Ecuador adósságai egy részét, szerinte ez lenne minden idők legnagyobb természetvédelmi célú adósságcsere-ügylete.

Forrás: DPA/MTVA Sajtó- és Fotóarchívum/MTI

Kolumbia újabb 16 millió hektárral kiterjeszti védett tengeri területeit a jövő évtől, nyolc évvel a tervezettnél korábban – ezt Ivan Duque elnök jelentette be az ENSZ glasgow-i klíma-csúcstalálkozóján.

Ez új tengeri védelmi övezetek létrehozását jelenti a Csendes-óceán és a Karib-tenger térségében.

Kolumbia már 12,4 millió hektárnyi tengeri természetvédelmi területet hozott létre. Az új védett övezetekkel az ország szárazföldi és tengeri területeinek 30 százaléka válik természetvédelmi területté 2030-ig.

A csendes-óceáni térségben létrehozandó új védett övezettel Kolumbia csatlakozik regionális szomszédjai, Ecuador, Costa-Rica és Panama újabb természetvédelmi erőfeszítéseihez az óceánokat illetően.

„Ezen négy ország erőfeszítései igen jelentősek” – mondta az államfő, hozzátéve, hogy e négy ország fogja létrehozni ily módon a nyugati félteke, ha nem az egész világ legnagyobb védett tengeri térségét.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Áldás vagy átok a vakond? A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam