2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Háromhetes kisvadmacskát mentettek

A kölyköt a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találták. A legyengült állatot – befogását követően – a természetvédelem munkatársai a vadmacska-fajmegőrzési programban együttműködő partnerükhöz, a Budakeszi Vadasparkba szállították.

A Budakeszi Vadasparkban az állat megkapta a szükséges állatorvosi kezeléseket, és azóta probléma nélkül cseperedik. Az időközben elvégzett genetikai vizsgálat alapján bebizonyosodott: a kis kandúr fajtiszta vadmacska.

A kölyökre a Börzsöny egy zárt erdős, magas aljnövényzettel borított, a lakott területektől távol eső területén találtak rá a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársai.

Az állat hangosan nyávogva, egyedül kóborolt az erdőben, ami a vadmacskakölykök esetében nem szokványos, ugyanis születésüktől számítva körülbelül 5 hónapos korukig anyjukkal és testvéreikkel maradnak, majd megerősödésüket követően válnak csak el egymástól.

A kimerült, rossz állapotban lévő, akkor mindössze háromhetes kandúrt a DINPI természetvédelmi őre a Budakeszi Vadasparkba vitte.

Fotó: parkerdo.hu/Burányi Virág

A jelenleg elkülönített helyen, minimális humán kontakttal élő egyed további sorsáról – maradásáról vagy természetbe visszavezetéséről – a későbbiekben szakmai bizottság dönt, figyelembe véve a vadmacska-fajmegőrzési program céljait is.

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) a Kárpát-medencében őshonos kisragadozó, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik.

Magyarországon főként a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, a Gödöllői-dombságban, a Mecsekben, a Villányi-hegységben, a Dráva mentén, valamint az Alföld néhány ártéri erdejében találhatók meg egyedei.

A faj egyedei az utóbbi években a Börzsöny mellett felbukkantak a Budai-hegység erdeiben is. A Budakeszi Vadaspark, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, 2021 márciusában indult vadmacska-fajmegőrzési program célja a főváros közelében, a Pilisben, a Budai-hegyekben és Visegrádi-hegységben élő, genetikailag tiszta vérű vadmacskák és a hibridek arányának megismerése, élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

Neked ajánljuk
Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Anjana, a tigriskölyköket nevelő híres csimpánz (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam