2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amazónia 80 százalékának védelmét kérik az őslakosok

„Azért jöttünk el a klímakonferenciára, hogy ratifikálják a javaslatunkat, és így Amazónia 80 százaléka életben maradhasson” – mondta a mintegy 3,5 millió dél-amerikai őslakost képviselő venezuelai José Gregorio Díaz Mirabal Glasgow-ban, az ENSZ klímakonferenciáján.

A venezuelai környezetvédő vezeti az Amazónia Medencéje Őslakos Szervezeteinek Koordinációs Tanácsát (COICA), amely a világ legnagyobb trópusi erdősége borította kilenc országban és területen – Brazília, Bolívia, Peru, Ecuador, Kolumbia, Venezuela, Guyana, Suriname és Francia Guyana – élő őslakos népeket képviseli.

A venezuelai vakuenai kurripako etnikumhoz tartozó Díaz Mirabal szerint

fenn kell tartani Amazóniának az Amazonas-medence kilenc országának 511 őslakos népe által garantált egyensúlyát. Olyan gazdaságot kell teremteni, amely az élet minden formáját hasznosítja, támogatja az őslakos népeket, és megőrzi az erdőt.

511 őslakos nép érdekeit védi az Amazónia Medencéje Őslakos Szervezeteinek Koordinációs Tanácsa (COICA) Fotó: coica.org.ec

Az amazonasi őserdő 8,4 millió négyzetkilométeres, és a világ édesvízkészletének 20 százaléka található benne. A Meteorológiai Világszervezet minapi jelentése szerint az olyan ökoszisztémák, köztük az Amazonas esőerdői, melyek eddig szén-dioxidot nyeltek el, a szén-dioxid-kibocsátás forrásává váltak az erdőégetések és erdőirtás miatt, amely jelentősen csökkentette területüket is.

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam