2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állatürülékből fűtőanyag? Miért ne?

„Világszinten elsőnek számító kezdeményezésünk a Zoo Poo (állatkerti kaki) erejét használja” – közölte a dél-angliai Winchesterben lévő Marwell Állatkert. Az állatok, köztük védett fajok, például Grévy-zebrák, kardszarvú antilopok és szomáliai vadszamarak ürülékét használják az intézmény trópusi házának fűtésére.

Az intézmény számításai szerint e módszerrel évente 220 tonnányi szén-dioxid kibocsátását spórolhatja meg. A winchesteri állatkert célja, hogy 2022-ben karbonsemlegessé váljon.

Duncan East, az állatkert fenntarthatóságért felelős munkatársa elmondta, egyre sürgetőbb a feladat, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok használatát, és hogy valamivel helyettesítsék az épületek olajfűtését.

Fotó: marwell.org.uk

Korábban 600 tonnányi állati ürüléket kellett elszállítani komposztba, ami a szállítás miatt újabb szén-dioxid-kibocsátással járt. Ekkor jött a biomassza ötlete. Az antilopok, zebrák és egyéb állatok ürülékét minden nap összegyűjtik, felaprítják, összekeverik, majd kiszárítják és brikettekké préselik.

Így teremtenek a jövőben trópusi meleget a trópusi házban, ahol mások mellett különböző madarak és varánuszok is élnek.

Neked ajánljuk
Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam