2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Változnak a madárénekek – nem az előnyükre

Egyre halkabb és monotonabb lett a madarak éneke az elmúlt 25 évben Európában és Észak-Amerikában. Ennek oka a fajok eltűnése, az egyedszám csökkenése, amelyek hátterében az emberi tevékenység, például az intenzív mezőgazdaság áll – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

Az Észak-Angliai Egyetem munkatársa, Simon Butler vezette kutatócsoport a Citizen Science Monitoring projekt keretében rögzített madárdalfelvételeket és madárészlelésekről szóló adatokat elemzett. A felvételeket és jelentéseket érdeklődő laikusok készítették 22 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada 200 ezer helyszínén. A vizsgálatban a Birdlife madárvédő szervezet osztrák munkatársai is részt vettek.

A tudósok az információk alapján feltérképezték az elmúlt 25 év madárdalváltozásait az adott területeken.

Szinte mindenütt csökkent az idők során a madárdal hangereje és változatossága is. Ennek oka, hogy a madarak faji sokszínűsége is fokozatosan visszaesett, az egyes madárpopulációk mérete csökkent.

Fotó: pexels.com

Ez a veszteség nemcsak a madárvilág számára fájdalmas, hanem az emberek számára is. A természet zajai ugyanis fontosak az egészség és a jóllét szempontjából is.

Neked ajánljuk
Veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon Fecskesirályt láttak a szegedi Fehér-tavon Őszi kirándulás az erdőben – otthonról (videó) Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam