2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illegális tobzoska- és elefántcsontkereskedelem Nigériában

Fajmegőrzési szakemberek szerint Nigéria 2010 óta az illegális vadkereskedelemmel, egyebek között a tobzoskák Ázsiába szállításával foglalkozó bűnbandák központjává vált a korrupció, a nagy kikötőkhöz való hozzáférés és a bizonytalan határok miatt.

Több mint 190 ezer kilogramm tobzoskapikkelyt foglaltak le különböző országok hatóságai 2010 óta – mutatták ki kutatók, akik először számszerűsítették a Nigériához köthető tobzoskatermékek illegális kereskedelmének méretét.

A veszélyeztetett tobzoskák a világ leggyakrabban csempészett emlősei közé tartoznak, mivel húsuk ínyencség több délkelet-ázsiai országban, és pikkelyeiket a hagyományos kínai orvoslásban is használják.

A Cambridge-i Egyetem kutatói vezetésével vadvédelmi szakemberek egy csoportja a Biological Conservation című folyóiratban közzétett tanulmányukban a hatóságok által 2010 és 2021 szeptembere között lefoglalt szállítmányok adatait vizsgálva megállapította, hogy a 190 407 kilogramm tobzoskapikkely legkevesebb 799 343 leölt állattól származik, de lehetségesnek tartják, hogy akár egymilliótól.

Malajziai vámtiszt csempészektől lefoglalt tobzoskapikkelyeket mutat egy sajtótájékoztatón a Kuala Lumpur-i repülőtéren 2017. augusztus 2-án. A malajziai hatóságok akkor több mint 300 kg tobzoskapikkelyt és 75 kg elefántagyarat foglaltak le, amelyeket csempészek a Kongói Köztársaságból próbáltak meg Malajziába juttatni. A veszélyeztetett fajok közé sorolt tobzoskát ínyencségként fogyasztják, pikkelye gyógyszerek alapanyagául szolgál. A lefoglalt tobzoskapikkelyek eszmei értéke akkori értéken kb. 761 000 euró, azaz több mint 230 millió forint volt, az elefántagyaraké 54 ezer euró, amely meghaladta a 16 millió forintot
Fotó: MTI/EPA/Ahmad Juszni

Ezek a számok nagyjából egybeesnek a tobzoskákkal és testrészeikkel 2000 óta folytatott illegális kereskedelemről a közelmúltban közzétett becslésekkel, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél jóval szélesebb körű az illegális kereskedelem.

A tanulmányban elemzett 77 lefoglalt szállítmányból 26-ban találtak több ezer kilogramm elefántcsontot is, ami azt jelzi, hogy az elefántcsont-csempészet terén régóta létező kapcsolatokat használják ki a tobzoskákkal kereskedő szervezett bűnbandák.

„Kutatásunk adatai azt jelzik, hogy súlyosan alábecsülték a tobzoskakereskedelem méretét Nigériában és egész Afrika területén” – mondta Charles Emogor, a Cambridge-i Egyetem zoológiai karának vezető kutatója.

A tobzoska mind a nyolc faja – négy afrikai és négy ázsiai – szerepel a veszélyeztetett fajok vörös listáján, közülük hármat a súlyosan veszélyeztetettek közzé soroltak a szakemberek. A tanulmány készítőinek becslése szerint a nigériai illegális kereskedelemből lefoglalt tobzoskapikkelyek mintegy 90 százaléka a fehérhasú tobzoskától származik.

Neked ajánljuk
Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam