2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fecskesirályt láttak a szegedi Fehér-tavon

A november elején megfigyelt madárfaj (Xema sabini) jellemzően Észak-Amerika és Észak-Szibéria sarkvidékein fészkel, egy kóbor példánya tévedhetett Dél-Magyarországra. 

A nevét – az Európában előforduló sirályfajok közül egyedüliként – mélyen villás farkáról kapó faj példányait a november nyolcadikán látottal együtt csupán nyolc alkalommal figyelték meg Magyarországon – jelezte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja.

Fotó: Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja/Szántó Bence

A fecskesirály az északi kopár, sziklás területek, tengerpartok lakója. Hosszú távú vonuló, a Brit-szigetek és Nyugat-Európa tengerpartjain minden évben megjelenik, egy kóborló példánya keveredhetett el Szeged közelébe.

A madarat Balázs István, a Szeged Fish Kft. agronómusa vette észre november 8-án délelőtt. Feltűnt neki, hogy ez a példány gyanúsan kisebb, mint a dankasirályok, és külseje is eltér rokonaiétól. Ez volt az első alkalom, hogy a fajt megfigyelték a Dél-Alföldön és a szegedi Fehér-tónál.

Fotó: Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei csoportja/Szántó Bence

A fecskesirály testhossza 30 centiméter körüli, szárnyfesztávja elérheti az egy métert, tömege 150-200 gramm. Rákokkal, rovarokkal, csigákkal, apróbb halakkal táplálkozik. Sziklákon kialakított fészkeibe a tojó egy-három tojást rak, melyeken a szülők felváltva kotlanak.

Neked ajánljuk
Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam