2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zsugorodnak a földközi-tengeri szardíniák

Az elmúlt években környezeti hatásokra csökkent a szardíniák mérete a Földközi-tengerben. Tíz év alatt a halak átlagos hossza 15-ről 11 centiméterre zsugorodott, átlagos súlyuk pedig 30 grammról 10 grammra csökkent. Kétévesnél idősebb szardíniákat nem is találtak a vizsgált területeken.

A francia tengerkutató intézet (Ifremer) kutatói szerint a jelenség oka, hogy 15 százalékkal visszaesett a szardíniák táplálékául szolgáló mikroalgák mennyisége. Mesterséges medencékben 450 szardíniával végzett tesztek bizonyították a feltételezést, amely szerint az algák változása befolyásolja a halak méretét.

A mikroalgák mennyiségének és méretének változását a vizsgálatok szerint a regionális környezeti változások okozzák.

Fotó: pixabay.com

A Rhone folyóból érkező tápanyag mennyisége visszaesett, megváltozott a légköri és óceáni cirkuláció is. Emellett a klímaváltozással összefüggésben az elmúlt 30 évben 0,5 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet.

Az óceánok és tengerek táplálékláncának fontos alkotóelemeként a szardínia az egyik legszélesebb körben halászott halfaj a világon. Ha a tápláléka kisméretű, a szardínia a vizet a kopoltyúján átszűrve táplálkozik, ehhez hosszabb időn keresztül kell folyamatosan úsznia. Ellenben ha tápláléka nagyobb, a hal nagy falatokban fogyasztja el: ehhez elég rövidebb szakaszokban úsznia, így kevesebb energiát használ el.

Neked ajánljuk
A Nagy-korallzátony legalább 80 százalékát érintette legalább egyszer súlyosan a kifehéredés Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Az európai gazdaság zöldítése tengernyi feladattal jár Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam