2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zsugorodnak a földközi-tengeri szardíniák

Az elmúlt években környezeti hatásokra csökkent a szardíniák mérete a Földközi-tengerben. Tíz év alatt a halak átlagos hossza 15-ről 11 centiméterre zsugorodott, átlagos súlyuk pedig 30 grammról 10 grammra csökkent. Kétévesnél idősebb szardíniákat nem is találtak a vizsgált területeken.

A francia tengerkutató intézet (Ifremer) kutatói szerint a jelenség oka, hogy 15 százalékkal visszaesett a szardíniák táplálékául szolgáló mikroalgák mennyisége. Mesterséges medencékben 450 szardíniával végzett tesztek bizonyították a feltételezést, amely szerint az algák változása befolyásolja a halak méretét.

A mikroalgák mennyiségének és méretének változását a vizsgálatok szerint a regionális környezeti változások okozzák.

Fotó: pixabay.com

A Rhone folyóból érkező tápanyag mennyisége visszaesett, megváltozott a légköri és óceáni cirkuláció is. Emellett a klímaváltozással összefüggésben az elmúlt 30 évben 0,5 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet.

Az óceánok és tengerek táplálékláncának fontos alkotóelemeként a szardínia az egyik legszélesebb körben halászott halfaj a világon. Ha a tápláléka kisméretű, a szardínia a vizet a kopoltyúján átszűrve táplálkozik, ehhez hosszabb időn keresztül kell folyamatosan úsznia. Ellenben ha tápláléka nagyobb, a hal nagy falatokban fogyasztja el: ehhez elég rövidebb szakaszokban úsznia, így kevesebb energiát használ el.

Neked ajánljuk
Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam