2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kilométeres lyukat fúrnak az Antarktiszon

Új-zélandi kutatók 1 kilométer mély lyukat fognak fúrni az Antarktiszon, a Ross-selfjégen át, hogy kiderítsék, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése segíthet-e elkerülni a kontinensen lévő jég katasztrofális mértékű olvadását.

A SWAIS 2C nevet viselő projektben azt vizsgálják, mennyire érzékenyen reagálhat a nyugat-antarktiszi jégmező (WAIS) 2 Celsius-fokos globális felmelegedésre. Ehhez a mélyből szereznek üledéket – közölte az Antarctica New Zealand (ANZ) új-zélandi állami intézet.

A vizsgálattal kideríthetik, hogyan viselkedett a jég azokban az időkben, amikor a globális hőmérséklet olyan magas volt, mint amennyire az várható lesz a következő évtizedekben.

Ezek a geológiai információk megmutathatják, van-e a klímarendszerben egy olyan fordulópont, amikor a nagy tömegű szárazföldi jég is elolvad, és ennek hatására métereket emelkedik az óceánok szintje. Ha ez már megtörtént korábban, újra megeshet az ANZ szerint.

Kutatótábor a WAIS jegén Fotó: wikipedia.org

A WAIS elegendő jeget tartalmaz ahhoz, hogy olvadása 4 méterrel emelje meg a vízszintet.

A világ legjelentősebb Antarktisz-kutatóiból álló csapat vezetője Richard Levy, a Wellingtoni Victoria Egyetem munkatársa, valamint Molly Patterson, az amerikai Binghamton Egyetem kutatója. „A vizsgálatok megmutatják, mennyire olvadhat meg a nyugat-antarktiszi jégmező, ha nem érjük el a párizsi egyezmény klímacéljait” – mondta Levy.

Az előkészítő csapat még novemberben elindul a Scott-bázisról, hogy a Ross-selfjégen át eljusson az úgynevezett Siple Coasthoz, ahol a jég találkozik az óceánnal, és lebegni kezd. Miután felállították a fúróállomást, egy nagyobb kutatócsoporttal egészülnek ki, és egészen februárig dolgoznak a furaton. A SWAIS 2C projektben a következő három évben végeznek terepmunkákat.

A Siple Coast elhelyezkedése Forrás: antarcticglaciers.org

Soha senki nem fúrt még le az Antarktisz mélyére a fő tábortól ilyen távoli helyszínen, és ennyire közel a WAIS közepéhez.

A Wellingtoni Victoria Egyetem Antarktisz-kutató központjának mérnökei négy év alatt, a világon elsőként fejlesztették ki azt a technológiát, mely révén 800 méter jégen át tudnak fúrni forró víz segítségével, majd üledékmintát venni a jégtakaró alatt 200 méterről.

Neked ajánljuk
Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam