2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Park területén november 5-én találták meg az elpusztult vörösnyakú ludat, amelyről a vizsgálatok során kiderült, hogy a testében ólomsörét volt. A faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a sérülékeny besorolású fajok közé tartozik, világállománya csökkenő, mindössze 18-19 ezer pár.

Világszerte veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A faj átvonuló- és telelőterülete részben a klímaváltozás következtében fokozatosan nyugatra tolódik, így Magyarország szerepe és felelőssége is jelentősen nő a nemzetközi védelem terén.

A vörösnyakú lúd állományának magyarországi súlypontja a Tiszántúlon található, így ezeken a területeken kiemelt szerepe van a vadászati korlátozásnak, hiszen a fokozottan védett lúdfaj szinte minden alkalommal a vadászható nagy lilik csapataihoz társul, sok esetben pedig a védett területeken kívül táplálkozik.

A vadászati szabályozás az idei évig figyelembe vette a természetvédelmi elvárást, hiszen a tiszántúli megyékben a vadlúdvadászat az országos vadászati idényhez képest szűkített időintervallumban, december 1. és január 31. között volt lehetséges. Ez megváltozott, az egész ország területén egységesen október 1-től lehetséges a vadlúdvadászat – erről itt írtunk korábban.

Fotó: mme.hu

Publikált kutatások alapján a vörösnyakú lúd október végén érkezik a térségbe, a vonulási csúcs általában novemberben észlelhető, decemberben pedig jelentősen csökken az állományuk, ezért különösen fontos a faj szempontjából kiemelt területeken a vadászati korlátozás fenntartása.

Annak érdekében, hogy ez az eset a jövőben ne ismétlődhessen meg, az MME azt kéri többek között az Agrárminisztériumtól, hogy

  • szüntessék be a vadlúdvadászatot az érintett Natura 2000 különleges madárvédelmi területeken;
  • készítsék el a vörösnyakú lúd fajmegőrzési tervét;
  • jelöljenek ki szakmai alapokon nyugvó vadászati kíméleti zónákat 2022-től a két fokozottan védett faj átvonulóhelyeinek számító Natura 2000 területek körzetében;
  • a minisztérium által jóváhagyott kislilik-fajmegőrzési terv minisztérium által vállalt feladatainak végrehajtása;
  • indítson közös (vadászati, mezőgazdasági és természetvédelmi), tudományos jellegű vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy milyen mértékű vadkárt jelentenek az őszi gabonákban legelő vadludak; továbbá egy közös (vadászati, mezőgazdasági és természetvédelmi szakmai) programot az illegális lelövések megelőzése érdekében.
Neked ajánljuk
Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam