2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Életet mentettek a fürge rókalábak

Túlélte a nyáron tombolt kaliforniai erdő- és bozóttüzeket Észak-Amerikai egyik legveszélyeztetettebb emlőse, a Sierra Nevada-i vörös róka. Az apró állat, amely a Sierra Nevada magas csúcsain, valamint a Kalifornia és Oregon államban húzódó Cascade-hegység déli térségében él, a világ egyik legritkább emlőse.

Populációjának méretét ugyan nem ismerik a szakemberek, de azt feltételezik, hogy már csak néhány tucatnyi, becslések szerint 18–39 egyed él a Sonora-hágó, az északi Yosemite és Mono Creek térségében.

Kaliforniai vadvédelmi szakemberek úgy vélik, 15-nél kevesebb példány élhet a Lassen Vulkanikus Nemzeti Parkban és Nemzeti Erdőben és térségében, ahol a nyári tűzvészek majdnem egymillió hektárnyi területet emésztettek fel.

1980-ban az állatot veszélyeztetett fajnak nyilvánították Kaliforniában, és idén nyáron szövetségi védelmet is kapott a veszélyeztetett fajokról szóló törvény értelmében.

Fotó: wikipedia.org/Keith Slausen USFS/PSW

A rókák számára nem ismeretlenek a lángok, jól alkalmazkodnak a szezonális tüzekhez. Képesek elbújni előlük, vagy elhagyni ideiglenesen területüket. Az elmúlt években azonban a tüzek egyre gyorsabban és forróbban pusztítottak, és a magaslatokra is felcsaptak, ezért a szakemberek aggódtak, hogy az állatok esetleg nem tudtak elmenekülni.

2018-tól a kutatók számos egyedet elláttak műholdas követővel. Ezeknek a jelzései alapján legalább négyükről már megállapították, hogy túlélték a hatalmas pusztítást.

A túlélők egyike a Tule nevű nőstény, amely legalább két kölykét gondozta, amikor a nemzeti erdő vadonját az erdőtűz fenyegette. A nyomkövető azt jelezte, hogy Tule északra vándorolt, amikor a tűz elérte élőhelye körzetét, majd visszatért, amikor eloltották a lángokat. Jó esély van arra, hogy a rókakölykök is életben maradtak.

Három másik társáról is kiderült, hogy túlélték a nemzeti park mintegy kétharmadát felemésztő tüzet. Az viszont nem biztos, hogy kölykeik életben vannak, a szakemberek még nem tudták megszemlélni a leégett térséget.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Több ezer látogatónak kellett elhagynia a Yellowstone-t Gyógyhatású kisüstik Gyömrőről – már az orvosok is elismerik A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam