2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ismét megjelent egy rég látott növény a Tiszánál

A beszédes nevű gyilkos csomorika eltűnésének oka az lehetett, hogy mocsári növényként a folyószabályozások után elvesztette élőhelyeit. A Dél-Tiszántúlon kipusztultnak vélték, biztos adata több mint 70 éve nem volt, akkor Tímár Lajos kutató találta meg a Tisza menti uszadékon.

Jelenlegi felbukkanásának helyén, a Hármas-Körös árterében még régebbről, a 19. századból származnak az utolsó feljegyzések a jelenlétéről – számolt be róla a turistamagazin.hu.

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság jelentette be, hogy a közelmúltban dr. Jakab Gusztáv botanikus bukkant rá a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) néhány példányára két helyszínen, a halásztelki tanösvény mellett és a békésszentandrási duzzasztó és hajózsilip közelében. Érdekesség, hogy bár ez a növény általában a vizes iszapon nő, most korhadó fák uszadékáról került elő. Magját valószínűleg a víz hozta magával, áradáskor pedig a szétterült vízen lévő magok meg tudtak tapadni az uszadékon.

A fehér ernyősvirágzatú növény nem véletlenül kapta ezt a nevet, ugyanis valóban rendkívül mérgező – leginkább a gumós, megvastagodott gyökértörzse.

Fotó: kmnp.hu/Dr. Jakab Gusztáv – MATE

Mivel egyáltalán nem büdös, nem szúrós szagú, sőt inkább kellemes, édeskés ízű és zelleres illatú, ezért régen a legelő állatok is gyakran megették, és megbetegedtek tőle. Ahol gyilkos csomorika van, ott a víz felszínén az olajhoz hasonló filmréteg alakul ki, ez utalhat a jelenlétére. A növény az emberre is komoly veszélyt jelenthet, heves görcsöket, nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén pedig akár légzésbénulást és halált is okozhat.

Hazánkban védett növény, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Akár 150 centiméter magasra is megnő. Kifejezetten kedveli a mocsaras, vizenyős területeket, nádasokat, tavakat, lápokat.

Fotó: wikipedia.org
Neked ajánljuk
Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam