2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A házi verebek száma megfeleződött, de több madárfaj populációja megnőtt

Az utóbbi 40 évben hatodával, mintegy 600 millióval esett vissza a házi verebek száma világszerte. Európában 247 millió példánnyal van kevesebb, mint 1980-ban. Ugyanakkor a megvizsgált 378 madárfajból 203 létszáma nőtt, mint például a csilpcsalpfüzikéé, a barátposzátáé, a feketerigóé vagy az ökörszemé.

A csökkenő populációjú madarak között van mások mellett a sárga billegető, amelyből 97 millióval, a seregély, amelyből 75 millióval, valamint a pacsirta, amelyből 68 millió példánnyal lett kevesebb a kontinensen.

A brit Királyi Madárvédő Társaság (RSPB), a BirdLife International és a Cseh Ornitológiai Társaság tudósai az Európai Unióban és Nagy-Britanniában őshonos 445 madárfajból 378 adatait elemezték. Eredményeik szerint a költőmadarak egyedszáma 1980 és 2017 között 17-19 százalékkal csökkent. Különösen azoknak a madárfajoknak a populációja esett vissza, amelyek a mezőgazdasági területekkel vannak kapcsolatban.

A házi verebek létszáma csökkent a leginkább: egyedszámuk megfeleződött, míg közeli rokonuk, a mezei veréb populációja 30 millióval lett kevesebb. Mindkét faj létszámának visszaesésében szerepet játszott a mezőgazdasági területek megváltozott művelése, de a házi verebek sok városból is eltűntek valamiért.

Az okokat egyelőre nem tudják, de szerepe lehet a szűkös táplálékforrásoknak, valamint a madarakat sújtó betegségeknek.

Fotó: wikipedia.org/JrPol

„Tanulmányunk a kihalás valódi veszélye miatt fúj riadót” – hangsúlyozta Fiona Burns, a kutatás vezetője, az RSPB tudósa.

Az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének jövő évi ülése döntő fontosságú lehet ahhoz, hogy erős kereteket teremtsenek a kihalás megelőzésére és számos faj populációjának helyreállítására.

A kutatásból az is kiderült, hogy miközben 900 millió madárral csökkent a teljes populáció, a megvizsgált 378 fajból 203 létszáma nőtt.

A 340 millió példányos növekedés 66 százaléka nyolc madárfajtól eredt, ezek a barátposzáta, a csilpcsalpfüzike, a fekete rigó, az ökörszem, az aranypinty, a vörösbegy, az erdei galamb és a kék cinege madárfajtól.

Vándorsólyom Fotó: youtube.com

Tizenegy ragadozómadár-faj – köztük a vándorsólyom, a rétisas és az ölyv – populációlétszáma 1980 óta több mint duplájára nőtt, bár ezek egyébként elég ritkák, számuk alacsony volt. A kutatók úgy vélik, ezek a fajok

a madárvédelemnek, a káros növényvédő szerek visszaszorulásának és a fajrehabilitációs programoknak köszönhetően szaporodhattak el.

Csilpcsalpfüzike Fotó: wikipedia.org/Hans Hillewaert

Egy májusban megjelent ausztrál tanulmány szerint több mint 50 milliárd madár él vadon a világon, ebből 1,6 milliárdot tesz ki a háziveréb-populáció. További három madárfaj, a seregély, a füsti fecske és a gyűrűscsőrű sirály szintén egymilliárd fölötti populációval rendelkezik. A legtöbb madárfaj azonban ritka, körülbelül minden tizedik faj 5 ezer egyednél kevesebbet számlál.

Neked ajánljuk
Kis hazánk legszebb-legszínesebb madarai (képgalériával) Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam