2021. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása

Megjelent az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása, amely szerint 2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak először a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint a támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal bővül.

A felhívás célja az alacsony létszámú védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között.

Hagyományos magyar állatfajtáink Forrás: genmegorzes.hu

Az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi támogatáshoz képest – átlagosan 50 százalékkal nő. A kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jén indul, és 2024. december 31-ig tart.

A támogatáshoz 2023 januárjában is lehet majd csatlakozni, a 2023-ban pályázók számára szintén 2024. december 31-ig tart majd a kötelezettségvállalási időszak. Néhány módosítás mellett a támogatás eddig ismert struktúrája megmarad.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ honlapja ide kattintva érhető el.

Neked ajánljuk
Még egy évig pályázathatnak a települések erdőtelepítésre Egy új együttműködésnek köszönhetően a gyermekvédelemben élők is elsajátíthatják a tudatos állattartás alapjait Milyen az élet egy közösségi kertben? (videó) Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam