2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már látogathatók a 10 hetes perzsa leopárdkölykök az állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert részt vesz abban a programban, amely törekszik megmenteni a veszélyeztetett fajokat, így a perzsa leopárdokat is. A 10 hetes hím és nőstény perzsa leopárdkölykök nevére az állatkert honlapján lehet szavazni november 25-ig.

A perzsa leopárdkölyköket bemutató sajtóeseményen Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az állatkert megújítása nem áll meg, a leopárdok számára is otthont adó kifutó felújítása folyamatosan zajlik, a Fővárosi Önkormányzat mintegy 45 millió forintot adott a helyszín megújulásához. A beruházás a tervek szerint 2022 márciusára készül el, a felújítás eredményeként a terület a mozgássérültek számára is körbejárható lesz.

Az állatkert részt vesz abban a programban, amely törekszik megmenteni a veszélyeztetett fajokat, így a perzsa leopárdokat is. A fajmentő programban számítani lehet arra a jövőben, hogy egy másik állatkert idővel jelentkezni fog, hogy az állatokat máshol szaporítsák a megfelelő génállomány megőrzése érdekében

–  mondta Szabó Roland, a Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A Fővárosi Állat- és Növénykert nagymacskákkal, ezen belül az Afrikában és Ázsiában is élő leopárdokkal régóta foglalkozik. Legnagyobb termetű alfajuk a perzsa leopárd, amely a Kaukázustól Pakisztánig őshonos. Ez egy veszélyeztetett nagymacska, amely 2003 óta folyamatosan él a városligeti intézményben.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Az érdeklődők hét napon át, november 25-ig voksolhatnak a két leopárdkölyök nevére a budapesti állatkert honlapján.

A nőstény állatra a perzsa Arya (jelentése: tiszteletre méltó), az Azara (jelentése: tűz, skarlátvörös), valamint az Azra (jelentése: szűz, ifjú hölgy) nevek kiválasztásával lehet szavazni.

A hím kölyök párducra az arab és perzsa eredetű Amir (jelentése: uralkodó, vezér halhatatlan), Azad (jelentése: független, kötetlen), valamint Aziz (jelentése: erőteljes) nevek közül lehet voksolni.

Neked ajánljuk
Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot A majmok jobban kedvelik a zenét, mint a videót Bajban vannak Srí Lanka állatkertjei A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam