2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jóval több afrikai elefánt él Gabonban, mint gondolták

Az afrikai erdei elefánt az orvvadászat és élőhelyeinek elvesztése miatt veszélyeztetett faj, ám egy új kutatás szerint a Kongó-medence erdőségeiben a korábbi becsléseknél jóval több példány él belőlük.

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (Vadvédelmi Társaság) és a Gaboni Nemzeti Parkok frissen kiadott felmérése szerint a 2,3 millió lakosú közép-afrikai országban mintegy 95 ezer erdei elefánt él.

Korábban 50-60 ezer egyedre becsülték a populációt, ami a világon megmaradt afrikai erdei elefántok mintegy 60 százalékát jelentette. Közép-Afrikában él a legtöbb erdei elefánt a világon, bár a számuk 31 év alatt az orvvadászat és élőhelyeik veszélybe kerülése miatt több mint 86 százalékkal csökkent a Természetvédelmi Világszövetség szerint.

Afrikai erdei elefántok Fotó: pexels.com

A Gabonban készült felmérés az „első országos DNS-alapú felmérés egy szabadon élő nagy emlősről Afrikában” – közölték a kutatók. A technológiát Indiában elefántok és tigrisek megszámlálására is használják.

A kutatók szerint a 88 százalékban erdő borította Gabon szinte egész területén – az ország mintegy 90 százalékán – fellelhetők az elefántok potenciális élőhelyei.
Lee White, Gabon vízügyi és erdészeti minisztere szerint az afrikai erdei elefántok 65-70 százaléka él ma Gabon területén.

Neked ajánljuk
Nem engedtek megmenteni egy New York-i elefántot Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam