2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Izgalmas keletkezésű barlangra bukkantak Mátraverebély-Szentkúton

A szentkúti bazilikához közel, a Meszes-hegy oldalában, az erdőben egy legalább száz éve felhagyott kőbányára figyeltek föl a szakemberek, amelynek a falából egy hosszabb üreg nyílt. Eddig semmilyen szakirodalomban vagy egyéb leírásban sem szerepelt ez a képződmény. A geológusok egyöntetűen megállapították, barlangról van szó.

Eddig nem ismert barlangot fedeztek fel Mátraverebély-Szentkúton, a Novohrad–Nógrád Geopark geológusai.

„Az üreg 9 méteres hosszúsága, 1,5–2,0 méteres magassága nem igazán üti meg az emberek ingerküszöbét, de keletkezése annál izgalmasabb”

– idézi a közlemény Prakfalvi Pétert, a Novohrad–Nógrád Geopark geológusát, aki kollégájával, Gaál Lajossal ismerte fel a képződményt.

A két geológus az új barlangnál Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Egy megközelítőleg 15 millió éves völgynek a hajlata ismerhető fel a kőbánya alatt, amelyben egykoron patak folyt. Ebbe ömlött bele a körülbelül 1200 Celsius-fok hőmérsékletű andezitláva abból a vulkánból, amely a Mátra és a Cserhát hegyeit is alakította. A forró kőzet a vízzel való érintkezésekor nagy mennyiségű gőzt szabadított fel, amely felfújta az andezitet, és így keletkezett ez a hólyagüreg. Az 1900-as évek elején nyithatták ki a bányászok, éppen emiatt a járatban nincs esély régészeti vagy őslénytani leletek felbukkanására.

A szakemberek kiemelték azt is, hogy sokan tudhattak erről az üregről, de nem tudatosulhatott bennük, hogy természetes úton keletkezhetett. A szakemberek ezt ismerték fel, és kezdeményezni fogják a Bükki Nemzeti Parknál a barlangnyilvántartásba vételét.

Neked ajánljuk
Örömhír: hegyi gorillák születtek a Virunga Nemzeti Parkban Életet mentettek a fürge rókalábak Látogatóközpont alapkövét tették le a Bükkben Újabb kilátót adtak át, ezúttal Szentendrén Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam