2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritkán látott mélytengeri óriáslényre bukkantak a Mexikói-öbölben (videókkal)

A nagyuszonyú (vagy hosszúkarú) óriástintahalról (Magnapinna) és hatalmas, furcsán hajlongó csápjairól lenyűgöző felvételt is készítettek az óceánkutatók.

A Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) munkatársai egy, a Mexikói-öböl mélyén végzett expedíció során olyan állattal találkoztak, amelyről mind ez idáig kevesebb mint húsz észlelést tettek a történelem során – számolt be róla a qubit.hu honlap.

Mielőtt a videós ráközelített volna erre a „túlvilági” tintahalra, azt hitték, hogy szifonofor vagy medúza Fotó: oceanexplorer.noaa.gov

A NOAA kutatói a Windows to the Deep (Ablakok a mélybe) 2021 nevű expedíció során észlelték a ritkán feltűnő állatot, amely során az Atlanti-óceán nyugati területének mélytengeri régióit igyekeznek feltárni. A kutatók éppen a nyugat-floridai szakadéknál (annál a meredek tengerfenéki lejtőnél, amely a sekély part menti vizeket választja el a Mexikói-öböl mélyétől) filmeztek, amikor feltűnt az óriási tintahal.

A nagyuszonyú tintahalnak nyolc karja és két csápja van, míg testének fő részéből, az úgynevezett köpenyből két nagy uszony nyúlik ki, amiket néha lágyan meglebegtet. Az áttetsző köpenyben találhatók a tintahal belső szervei, amelyek az óceánkutató jármű világításában sárgán és rózsaszínen ragyognak.

A nagyuszonyú tintahal karjai és csápjai is hosszú, spagettiszerű nyúlvánnyal rendelkeznek, ezért nagyon nehéz megkülönböztetni a karokat a csápoktól, ami nagyon szokatlan egy tintahal esetében.

Egy korábbi felvétel a ritka állatról:

A tintahalat körülbelül 2385 méter mélyen észlelték az óceánban, de a korábbi észlelések között 4735 méter mélységben tett felfedezés is található. A nagyuszonyú tintahalak családjának tagjai (eddig három fajt azonosítottak) széles körben elterjedtek a világ mélytengeri ökoszisztémáiban, de egyelőre nem világos, hányan lehetnek, hiszen nagyon ritkán sikerül találkozni velük – az biztos, hogy a Mexikói-öböltől Ausztrália partjaiig számos különböző helyen feltűntek már.

Neked ajánljuk
Június 8. – A világnap alkalmából térképen a Föld óceánjai Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam