2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő mennyiségű fára talált a NASA a Szaharában (videóval)

A legnagyobb sivatagról készült szokásos űrfotókon nem láthatók az egyes fák, ami azonban nem feltétlenül jelenti, hogy nincsenek is ott. A Koppenhágai Egyetem és a NASA kutatói megtanították a mesterséges intelligenciának a fák felismerését. Amikor újból megnézették vele a képeket, kiderült, hogy a Nyugat-Szaharában rengeteg növény van: nagyjából 1,8 milliárd fa és bokor.

„Nagyon meglepődtünk, amikor láttuk, hogy a Szaharában valójában elég sok fa nő, mert eddig a legtöbb ember azt hitte, hogy gyakorlatilag ilyen nem is létezik. Csak a sivatagban több százmillió fát számoltunk meg. Ez a technológia nélkül nem lett volna lehetséges” – mondta Martin Brandt, a tanulmány vezető szerzője. A kutatás ismertetése a Nature című folyóiratban jelent meg.

Bármennyire is fontosak a fák az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, a tudósoknak ismerniük kell, hogy milyen fák vannak, és hol. Ezért a tanulmány megállapításai jelentős kiegészítést jelentenek a globális faállományhoz.

A Brandt és kollégái által azonosított növényzet a Nyugat-Szaharában található, egy körülbelül 1,3 millió négyzetkilométeres régióban.

Ezek a fák és cserjék kimaradtak a világ összes szén-dioxidot termelő erdejének korábbi táblázataiból. Az erdősült területeken kívüli fákat általában nem veszik figyelembe az éghajlati modellekben, és nagyon keveset tudunk a szénkészleteikről.

A kutatás értékes információkat gyűjtött az éghajlatváltozással kapcsolatban, és a helyi ökoszisztémák jobb megértése miatt elősegítheti annak a régiónak a stratégiai fejlesztését, ahol a növényzet nő.

Az egyetem munkatársai egy gépi tanulási modult képeztek ki a fák felismerésére, több ezer róluk készült képet feldolgoztatva vele. A tréning hatására

a mesterséges intelligencia képessé vált arra, hogy a NASA által szolgáltatott műholdképek apró részleteiben is felismerje a fákat.

A feladat elvégzése az AI számára mindössze néhány óráig tartott. Brandt szerint ez a munka egy új tudományos korszak kezdetét jelzi.

A műholdak segítségével szeretnék meghatározni a fafajokat is, mert az fontos a helyi lakosság számára, a fakészleteket a megélhetésük részeként használják.

A fákat és termésüket az állatállomány és az emberek egyaránt fogyasztják, és ha a fák a földeken megmaradnak, pozitív hatással vannak a terméshozamra, mivel javítják a víz- és tápanyagegyensúlyt.

A „favadászatot” ki akarják terjeszteni Afrika nagyobb területeire, hosszú távon pedig egy átfogóbb és pontosabb globális adatbázist akarnak létrehozni az erdőkön túl növekedő fákról – írja a computerwold.hu honlap.

Neked ajánljuk
Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam