2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval)

Úgy tűnik, hogy a Falkland-szigeteken élő, monogámiájukról híres dolmányos albatroszok nagyobb arányban „válnak el”, amikor emelkedik az óceán felszíni hőmérséklete.

A Proceedings című tudományos folyóiratban bemutatott elemzést a szigeteken 15 év alatt gyűjtött adatok alapján készítették.

A fiatal albatroszok évekig „randiznak”, mire megtalálják életre, de legalábbis évtizedekre szóló partnerüket. Korábbi kutatások szerint nagyon alacsony a „válások” száma, általában 1–8 százalék az arányuk.

Ezek okát főként a fiókák nevelésénél vagy a költésnél jelentkező problémákban találták: ha a kicsik elpusztulnak, vagy ragadozók falják fel őket.

Az új kutatás azt vizsgálta, hogy a nehezedő környezeti körülmények is okozhatnak-e válást, főként ha azok hatással vannak a szaporodásra.

A tudósok által használt adatokat 2004 és 2019 között gyűjtötték a Falkland-szigeteken élő madarakról, majd összevetették azokat az időjárás-megfigyelő állomások információival és a környezet megfigyeléséből származó adatokkal.

Ennek eredményeképpen

összefüggést találtak a madarak megnövekedett arányú válása és azon periódusok között, amikor a tengervíz felszíni hőmérséklete megemelkedett.

Vizsgálatok szerint ezen időszakokban a felszíni melegebb víz nem keveredik az alsóbb, hűvösebb vízzel. Ennek hatására kevesebb tápanyag kerül a felszínre, ahol a madarak elérik őket. Emiatt éhesek maradnak, ami befolyásolja a tojástermelést.
Az éhség hatására egyik vagy másik fél magára is hagyhatja a tojásokat vagy a fiókákat, ami szintén a párok elválásához vezet. Ha ez megtörténik, az albatroszok nem adnak újabb esélyt, a válás végleges: ilyenkor általában új párt keresnek maguknak.

Neked ajánljuk
Településen kívül is eltávolíthatók a veszélyes medvék Romániában Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Ritka jelenség: elefántikrekre bukkantak Kenyában (videóval) Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam