2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy esténként egy-egy magányos róka bukkan fel Budapest utcáin. Vajon ez jelent-e bármiféle veszélyt a városban lakó emberekre vagy akár háziállataikra?

Egyre inkább fogy az élőhelyük, ezáltal élelmet sem találnak maguknak. Ezért nem meglepő, hogy bemerészkednek a városba elemózsiát keresni – írja a nuus.hu.

A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A városban rengeteg a rágcsáló, ami a róka fő zsákmányállata. Ezenkívül a helytelenül tárolt hulladék és a macskáknak kitett eledel biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának.

Fotó: MTI/Földi Imre

A legtöbben a kertvárosi kerületben – Újpesten, Újpalotán, Kőbányán – panaszkodnak a kis testű állatokra, féltik magukat és háziállataikat, mivel a rókák sokszor a veszettség hordozói. Sokan szemtanúi voltak annak, ahogy a ragadozó kutyákkal harcol, vagy macskákat kerget.

A nemkívánatos helyen megjelenő kisragadozókat arra specializálódott kisállatbefogó szakemberek tudják élve fogó csapdával megfogni, és eltávolítani a területről. Szerencsére Magyarországon a folyamatos oltásnak köszönhetően a vadon élő rókaállományból szinte eltűnt ez a betegség, ám ha gyanúsan viselkedő állatot látunk, forduljunk szakértőhöz.

Neked ajánljuk
Megfelelően kezelve a városi kertek kiegyensúlyozott táplálékforrást jelentenek a beporzóknak Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója A felújítás befejeződött, január közepétől jár majd újra a sikló Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam