2022. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten?

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy esténként egy-egy magányos róka bukkan fel Budapest utcáin. Vajon ez jelent-e bármiféle veszélyt a városban lakó emberekre vagy akár háziállataikra?

Egyre inkább fogy az élőhelyük, ezáltal élelmet sem találnak maguknak. Ezért nem meglepő, hogy bemerészkednek a városba elemózsiát keresni – írja a nuus.hu.

A róka életmódja és táplálkozása remekül alkalmazkodott az emberi környezethez. A városban rengeteg a rágcsáló, ami a róka fő zsákmányállata. Ezenkívül a helytelenül tárolt hulladék és a macskáknak kitett eledel biztosabb és kényelmesebb táplálékforrás a számára, mint amit az erdőn-mezőn képes megszerezni magának.

Fotó: MTI/Földi Imre

A legtöbben a kertvárosi kerületben – Újpesten, Újpalotán, Kőbányán – panaszkodnak a kis testű állatokra, féltik magukat és háziállataikat, mivel a rókák sokszor a veszettség hordozói. Sokan szemtanúi voltak annak, ahogy a ragadozó kutyákkal harcol, vagy macskákat kerget.

A nemkívánatos helyen megjelenő kisragadozókat arra specializálódott kisállatbefogó szakemberek tudják élve fogó csapdával megfogni, és eltávolítani a területről. Szerencsére Magyarországon a folyamatos oltásnak köszönhetően a vadon élő rókaállományból szinte eltűnt ez a betegség, ám ha gyanúsan viselkedő állatot látunk, forduljunk szakértőhöz.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nuus.hu
Vissza
Hírfolyam